Kárpátalján számos világhírű filmet forgattak

2024. augusztus 15., 14:42 , 1224. szám

Kárpátalján az elmúlt évtizedekben számos olyan világhírű filmet forgattak, melyek kulisszatitkairól sok esetben még az itt élők sem tudtak. Készült itt ismert szovjet kémfilm, de olyan óriásprodukció is, mint a Waterloo és a Háború és béke. Néhány évvel ezelőtt pedig megfordult itt Jean Reno, ismert francia színész és Robert Patrick, a Terminator 2. sztárja is. K. Debreceni Mihály összefoglalója.

Kevesen ismerik Kárpátaljának ezt az oldalát, de tény, hogy az elmúlt évtizedekben számos világhírű filmet forgattak ezen a csodálatos vidéken, melyet sokszor csak úgy neveznek a helyben élők, hogy Mini-Svájc. Itt ugyanis a tenger kivételével minden megtalálható kicsiben, sőt sokszor lenyűgözőbb kiadásban, épített örökség, várak, hatalmas hegyek, folyók, tavak, alföld, és még a különböző érák lenyomata is jelen van.

Ungvár és Munkács között fekszik az a terület, ahol 1968-ban és 1969-ben az Oscar-díjas Szergej Bondarcsuk szovjet filmrendező leforgatta a Waterloo c. filmet. A forgatáshoz Bacsó, Ungsasfalva és Alsószlatina lankái biztosítottak tökéletes helyszínt. Napóleon utolsó csatájának megfilmesítéséhez temérdek statisztára volt szükség, amihez a szovjet hadsereg 20 000 katonát biztosított. Emiatt Bondarcsukot a stáb tagjai viccesen csak a világ hetedik legnagyobb hadseregének parancsnokaként emlegették. Ami azonban a kárpátaljai tájnak is elismerés, hogy Bondarcsuk Waterloojának ütközetei ihlették A Gyűrűk Ura, valamint A hobbit c. világhírű filmek ismert csatajeleneteit is.

Egyébként a szovjet filmrendező a szintén kárpátaljai Kustánfalvát választotta a Háború és béke megfilmesítéséhez is néhány évvel korábban, 1962 decembere és 1963 májusa között forgatócsoportja 150 vagonnyi kelléket hozott magával Kárpátaljára. Itt forgatták le a schöngraberni és az austerlitzi csatákat, ráadásul a tervezettné 231-gyel több jelentet rögzítettek, amit egyébként máshol terveztek. A Lev Tolsztoj világhírű regényéből készült négyrészes alkotás a Szovjetunió történetének legmonumentálisabb filmprodukciója volt, ráadásul az első olyan szovjet filmként került be a történelemben, mely 1969-ben a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjat is megkapta.

Munkácstól alig 17 km-re találjuk a beregvári Schönborn vadászkastélyt, melyet európai mivolta miatt választottak többször is a szovjet rendezők filmforgatási helyszínnek. Itt forgatták rézben A Hókirálynő című mesefilmet, majd a legendás 1973-as szovjet James Bondot, vagyis A tavasz tizenhét pillanata című első szovjet filmsorozat egy részét is. A történetből születtek meg a híres Stirlitz-viccek is, melyeken a keleti blokk országaiban egyformán nevettek. Stirlitz kilépett a Gestapo épületéből, „Daszvidanyija” ‒ vetette oda az őrnek, majd rögtön elgondolkodott, hogy nem hibázott-e.

1 000 m magasan található az Északkeleti-Kárpátok legnagyobb tava, a Szinevéri-tó. Itt forgatta 2018 telén Jean Reno a Farkasok öröksége c. ukrán‒francia trillert. A forgatásra a helyiek nagyon büszkék voltak, hiszen a filmsztár hetekig tőlük egy pár szász méterre lévő szállodában lakott, és melynek fából készült jurtaszerű éttermében, az ún. kolibában mindennap vendég volt.

Ugyanebben az évben és ugyanitt forgatták a Zahar Berkut c. filmet is, melynek főszereplője Robert Patrick amerikai színész, akit a nagyközönség a Terminátor 2. című klasszikusban láthatott.

Kárpátalján emellett számos ismert dokumentumfilm is készült. A leghíresebb talán James Moll és Steven Spilperg által készített, Az utolsó napok című film, mely Kárpátaljáról elszármazott 5 magyar zsidó holokauszt-túlélő megrázó történetét mutatja be.

Listánk a teljesség igény nélkül készült, több tucatnyi filmet nehéz lenne kielemezni. Az azonban ebből a felsorolásból is kiderülhet, hogy Kárpátalján már szerepel a világ filmtérképén és remélhetőleg a háború után a forgatni vágyók is visszatérnek erre a jobb sorsra érdemes vidékre.

TV21 Ungvár/V. I.