Ukrán menekültek: Svájc szigorít

2024. augusztus 15., 12:09 , 1223. szám

Nehezebb lett az ukrán menekültek számára ideiglenes védelmet kapni Svájcban. A szövetségi kormány egyre gyakrabban utasítja el a státusz iránti kérelmeket, illetve vonja vissza a védelmet – derül ki az RBK–Ukrajinának a swissinfo.ch nyomán készült összeállításából.

Svájcban egyre alaposabban tanulmányozzák azoknak az ukránoknak az iratait, akik „S” védelmi státuszt kérnek.

A Migrációs Államtitkárság (SEM) szerint csaknem 2 500 Ukrajnából érkezettől tagadták meg a védelmet a háború kezdete óta, s mostanában egyre több kérelmet utasítanak el. Májusban volt a legnagyobb az elutasítások száma, amikor is 170 ukrajnai védelem iránti kérelmére mondtak nemet.

Ezenkívül 104 esetben visszavonták a korábban megítélt védelmet a felfedezett visszaélések miatt.

„Arra utaló jelek esetén, hogy emberek hamis adatok megadásával vagy lényeges tények eltitkolásával csalárd módon szereztek védelmet, minden esetben eljárást indítunk az ideiglenes védelem visszavonására” – közölték az illetékesek.

Svájcban jelenleg csaknem 67 000 Ukrajnából érkezett menekült részesül ideiglenes védelemben. A védelmi státuszt hozzávetőleg 26 ezer esetben szüntették meg, többnyire az adott személy távozásával összefüggésben.

A védelmi státusz megtagadásának leggyakoribb oka, hogy az ukránok nem Ukrajnából érkeznek Svájcba, mint a háború kezdetén, hanem más európai országokból, ahol már védelmet kaptak, és ahová visszatérhetnek.

Ellenőrzést követően megvonhatják a védelmi státuszt a bűncselekményt elkövetőktől, a tiltás ellenére hazautazóktól vagy a harmadik országokban tartózkodó személyektől.

(zzz/rbc.ua)