Drágulnak a külföldi csomagok: kinek jó ez?

2024. augusztus 16., 13:15 , 1223. szám

A költségvetési hiány fedezésére kidolgozott kormányzati intézkedések közül a külföldről érkező csomagok adómentes értékhatárának csökkentésétől remélt pluszbevétel az év végéig 3 milliárd, jövőre pedig 8 milliárd hrivnya lehet, ami semmiség a mintegy 500 milliárd hrivnyára becsült költségvetési hiány, illetve a kormány más forrásokból, például az adóemelésből remélt pluszbevételei mellett. Ugyanakkor a csomagküldés drágulása bizonyosan érinteni fogja a legtöbb polgárt – állapítja meg összeállításában az RBK–Ukrajina.

A 11 416. számú törvényjavaslat értelmében, amely a külföldről érkező csomagok jelentette adóalap kiterjesztését irányozza elő többek között, csak az olyan áruk Ukrajna vámterületére történő behozatala maradna adómentes, amelyeknek teljes számlaértéke nem haladja meg a 45 eurónak megfelelő összeget, s amelyet egy természetes személy címzettnek, egy küldeményben, egy természetes személy feladótól indítanak útnak nemzetközi postai küldeményként vagy expressz küldeményként. Itt érdemes emlékeztetni arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint a küldemények 150 euró értékig adómentesek.

A kormány azzal érvel kezdeményezése mellett, hogy az adóküszöb csökkentése segítene megakadályozni a nagyvállalatok kibújását az adózás alól, ami hatalmas bevételkiesést okoz az állami költségvetésnek.

Tavaly 51,5 millió darab nemzetközi postai küldeményt hoztak be Ukrajnába adófizetés nélkül. Vagyis átlagosan minden ukrán két csomagot kapott egy év alatt – mutatott rá Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter. Ráadásul ma senki sem tudja, hogy valójában mennyi áru van minden egyes küldeményben – tette hozzá.

A szakértők véleménye eltér a tervezett kormányzati intézkedésről.

Egy részük, mint például Oleh Hetman, a Gazdasági Szakértői Platform szakértői csoportjainak koordinátora, a CASE Ukraine társszakértője, összességében pozitívan értékeli a külföldi csomagok adómentes értékhatárának csökkentését. Mint rámutat, a csomagokban Ukrajnába érkező áruk meglehetősen gyakran kerülik el az adózást, hogy később a helyi üzletekben értékesítsék azokat, s nemegyszer ekkor sem fizetnek utánuk adót. Ettől általában azok szenvednek, akit a törvények betartásával vállalkoznak.

A szakértő egyben felhívja a figyelmet, hogy a kormány által javasolt, a 45 eurót meghaladó értékű csomagok adóztatására vonatkozó szabály csak azokra a küldeményekre vonatkozna, amelyeket rokonok vagy barátok küldenek egymásnak térítésmentesen. Az online áruházakban történő áruvásárlás esetén az adót a teljes érték után meg kell majd megfizetni.

Volodimir Dubrovszkij, a Gazdasági Szakértői Platform szakértője, a CASE Ukraine vezető közgazdásza viszont nem ért egyet kollégájával. Véleménye szerint a külföldi csomagok megadóztatására vonatkozó árküszöb csökkentését előíró jogszabályt a nagyvállalatok lobbistái szorgalmazzák. Állítólag az elektronikai cikkek, háztartási gépek nagy, úgynevezett hivatalos importőreiről van szó, akik igyekeznek elkerülni a versenyt.

Dubrovszkij szerint más módszerekkel kellene küzdeni az illegális nagybani árubehozatali sémák ellen. Ehhez csupán korlátozni kellene a csomagok maximális számát, amelyeket egy személy egy adott időszakban saját szükségleteire kaphat (adómentesen). A nagykereskedők számára pedig be kellene vezetni az adózást „nulla” értéktől (vagyis a küldemény teljes értéke után meg kellene fizetniük az adót).

Az állami csomagküldő szolgálat, az Ukrposta nem kívánta kommentálni a tervezett intézkedést, mondván a jogszabályt még nem fogadta el a parlament.

A Nova Posta cég szerint a rendelkezést elsősorban a polgárok szenvedik majd meg, hiszen minden külföldi internetáruházban vásárolt terméket megadóztatnának. Emellett a magánpostánál hangsúlyozzák, hogy a törvény következtében nőni fognak a vámhatóságok terhei, lassul a szállítás, miközben a megnövelt adóteher miatt kevesebbet fog vásárolni a lakosság. Ezért nem valószínű, hogy az állami költségvetés profitálna ebből az elképzelésből – állapítja meg a cég.

(zzz/rbc.ua)