Olcsóbb lett a hagyma

2024. augusztus 16., 10:50

Ukrajnában ismét olcsóbb lett a hagyma. A termék ára a tavalyi szint alá esett – jelentette a dengi.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva augusztus 15-én, csütörtökön.

A gazdák készek 7–13 hrivnya/kg áron szállítani a hagymát, ami átlagosan 17%-kal olcsóbb, mint a múlt hét végén.

A piaci szereplők szerint a csökkenő ártrendet elsősorban a nagy piaci termékkínálat diktálja, miközben a hagyma iránt meglehetősen alacsony a kereslet. A legtöbb gazdaság elkezdte aktívan értékesíteni a nem megfelelő minőségű termékek meglévő készleteit.

Számos gazda megjegyzi, hogy az idei szezon időjárási adottságai miatt nagyon kevés a jó minőségű, tárolásra alkalmas hagyma. Emiatt jelentősen megnőtt a veszteségek százalékos aránya és a nem megfelelő minőségű termékek aránya, amelyeket a termelők elsősorban igyekeznek értékesíteni.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy jelenleg a hagyma Ukrajnában már átlagosan 12%-kal olcsóbb, mint 2023 augusztusának közepén.

Egyes piaci szereplők azonban abban bíznak, hogy a helyzet már szeptemberben megváltozik. Addigra a gazdaságokban jelentősen csökkennek a hagymakészletek, és a termék ára emelkedik.

(dengi.ua/Kárpátalja)