Az ombudsman az ENSZ-hez fordult egy ukrán katona Oroszország általi kivégzése miatt

2024. augusztus 17., 14:42

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman az ENSZ-hez és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához (ICRC) fordult egy a világhálón megjelent videó miatt, amelyen állítólag egy ukrán katona levágott feje látható – jelentette a DW augusztus 17-én, szombaton.

Az augusztus 16-án, pénteken este Telegram-csatornáján közzétett bejegyzésében Lubinec az Ukrán Fegyveres Erők katonájának valószínűsíthető kivégzését a nemzetközi humanitárius jognak az orosz fél részéről elkövetett újabb megsértésének nevezte.

„Megjegyzem azt is, hogy az ellenség az ilyen videókat az ukránok megfélemlítésére és demoralizálására használja. Ez azonban csak erősíti azon vágyunkat, hogy mindenkit, aki ilyen embertelen atrocitásokat követ el, elkerülhetetlenül felelősségre vonjunk!” – írta Lubinec.

A videó, amelyen állítólag az ukrán katona levágott feje látható karóra tűzve, először a Trojka Telegram-csatornán jelent meg. A 11 másodperces felvételen egy katonai egyenruhába öltözött, eltakart arcú, elváltoztatott hangú férfi oroszul ezt mondja a kamerába: „Ma néhányan közületek a fejüket vesztették a nyomásunktól. Így lesz minden találkozásunkkor.” Mögötte egy magas rúd látható, amelyre egy fejhez hasonló tárgy van feltűzve.

(dw.com/Kárpátalja)