Kárpátaljai elismerés a Kallós Zoltán-díj-átadón

2024. augusztus 18., 16:00 , 1224. szám

Az idei Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat augusztus 16-án a budai Várnegyedben adták át. Kárpátalja is érdekelt volt a nívós elismerésben, hisz idén a BorzsaVári együttest tüntették ki. A díjakat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.

Potápi Árpád János ünnepi beszédében kiemelte, hogy az elmúlt 14 év legfontosabb eredménye a nemzeti összetartozás érzésének, tudatának és élményének megerősödése. Hangsúlyozta, hogy a magyarok közös teherviseléssel osztoznak a nehézségekben, és közös ünnepléssel erősítik nemzeti identitásukat.

Az államtitkár beszédében felidézte Kallós Zoltán szavait, miszerint a magyar népi kultúra jövője biztosítva van, és hangsúlyozta, hogy 2010-től közösen építik a jövőt, amely Szent István szellemi és lelki hagyatékára épül. A magyar nemzeti ügyek túlmutatnak Magyarország határain, és a külhoni magyar közösségek támogatása továbbra is kiemelt fontosságú marad. Potápi hozzátette, hogy a díjazottak munkásságában a népies jelleg és a magyar haza szolgálata is visszaköszön, biztosítva ezzel a magyar kultúra fennmaradását. Az államtitkár szerint a díjazottak példamutatásukkal hirdetik a közösségi összetartozást, amely a magyar nemzeti identitás alapköve.

Szülőföldünk díjazottjával kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy idén is van kárpátaljai díjazott a BorzsaVári együttes személyében. „Az ő példájuk is mutatja azt, hogy a kárpátaljai magyarság ki akar tartani a szülőföldjén, és minden nehézség ellenére a kultúra is virágzik” – emelte ki Potápi Árpád János.

Kovács Sándor, a BorzsaVári együttes vezetője óriási megtiszteltetésnek tartja ezt a díjat. Elmondása szerint rendkívüli boldogság, hogy olyan dologért tüntették ki őket, amely végzését szívügyüknek tekintenek. „Az életösztön, az élni akarás előtérbe helyeződik a nehéz hétköznapok során. Mi pedig ezzel a munkával próbálunk kitartani és életben maradni” – nyilatkozta a hetilapunknak és a TV21 Ungvár stábjának Kovács Sándor. Úgy vélekedik, hogy a zene és a közösségépítés nemcsak nekik okoz örömteli perceket, hanem mindent megtesznek azért, hogy mások lelkivilágában is úgymond megidézzenek egy nyugalommal teli kis szigetet ezekben a zűrzavaros időkben.

„Igazából még fel sem ocsúdtunk belőle, de elmondhatom, hogy ez hatalmas megtiszteltetés” – mondta a díj­átadót követően Kovács Erika, az együttes énekese. Véleménye szerint ez a kitüntetés bizonyítja azt, hogy okkal kaptak elhívást erre a tevékenységre, és folytatniuk kell, amit 15 éve kezdtek el Kárpátalján.

Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kulturális titkára szerint a BorzsaVári együttes tagjai oroszlánrészt vállalnak a magyar népzene és néptánc oktatásából, tehetséggondozásból és a tehetségek felkarolásából Kárpátalján. Elmondása szerint nem csoda, hogy az együttest is díjazták, hisz odaadó munkájukat nem csupán Kárpátalján, de több nyugat-európai városban is elismerik.

A Kallós Zoltán-díjat idén 13 személy és szervezet kapta meg, akik kiemelkedő munkát végeztek a külhoni magyar közösségek érdekében. A díjazottak között három-három erdélyi és vajdasági, valamint diaszpórában élő magyar, két felvidéki, egy kárpátaljai és egy muravidéki részesült az elismerésben.

Simon Dávid