Segélyszállítmány a Mariupolból elmenekült rászorulók számára

2024. augusztus 19., 15:21 , 1224. szám

A Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztálya újabb segélyszállítmányt indított útnak a háború sújtotta belső-ukrajnai régiókból elmenekült személyek számára. A református egyház a háború kezdete óta a magyarországi és más külföldi felajánlásoknak köszönhetően Zaporizzsja, Kijev, Harkiv és Herszon megyékbe is küldött már adományokat, amelyek tartalmát mindig a helyi igényeknek megfelelően állították össze, így volt, ahová élelmiszert vagy éppen orvosi eszközöket küldtek.

Ezúttal a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció kérte fel az egyházat arra, hogy ha lehetőségük van, akkor támogassanak egy olyan szervezetet, amely kifejezetten a Mariupolt elhagyni kényszerült személyek számára nyújt segítséget.

Ljáh Sándor, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció Nemzetiségi és Vallásügyi Főosztályának vezetője elmondta: „Az »Én Mariupol« (»Я Марiуполь«) egy olyan jótékonysági szervezet, amely Mariupol azon »lakosait« segíti, akik kénytelenek voltak elmenekülni az orosz agresszió elől. A szervezet kéréssel fordult a megyei adminisztrációhoz, hogy amennyiben tudunk, segítsük az elmenekülni kényszerült embereket elsősorban élelmiszerrel, ruhaneművel. Ezt követően a megye karitatív szervezeteihez fordultunk, és nagyon örülünk, hogy ismét elsőként a kárpátaljai magyar református egyház reagált a megkeresésünkre. Most ezen a jótékonysági szervezeten keresztül segítünk a Mariupolból elmenekülteknek.”

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke a segítség kapcsán kiemelte: „Az együttműködés jó, össze tudjuk hangolni a tevékenységünket a megyei tanáccsal, akik tagjai rendszeresen keresnek fel minket. Így látjuk, hogy hol van szükség, ebben ők is segítenek, és számunkra is egy lehetőség, hogy a legfontosabb helyekre tudjuk eljuttatni azt a segélyt, amire épp az adott területen szükség van. Ebben a megyei adminisztráció a segítségünkre van, és mi is örülünk annak, amikor látjuk, hogy a segítség ‒ amit nekünk is külföldi partnereink nyújtanak ‒ célba ér, akár a megye területén, akár a megyei adminisztráció által megnevezett más területekre juttatott adományok esetében. Ez minden adományozónak megnyugvást ad, és egy pecsét arra, hogy az igyekezete, a szolgálata nem hiábavaló.”

Nagy Béla, a diakóniai osztály vezetője a támogatások kapcsán így vélekedett: „A háború elhúzódásával egyre kevesebb adomány érkezik Európából, viszont hálát kell adni a Jóistennek, hogy vannak olyan partnereink, akik töretlenül támogatnak minket és rajtunk keresztül a bajba jutottakat.”

A nyugat európai partnerek támogatását nem csupán az egyházban, de megyei szinten is értékelik, ezért a Täglich Bort für Beregovo németországi, valamint a svéd Lions Club jótékonysági szervezeteknek egy-egy köszönő oklevelet is elkészítettek, amelyek átadásával Nagy Bélát, a diakóniai osztály vezetőjét bízták meg.

TV21 Ungvár/V. I.