Egymillió dollárt foglaltak le két TTSZTK vezetőjétől és bűntársuktól

2024. augusztus 21., 17:49 , 1224. szám

Leleplezték a Boriszpili és a Bucsai Területi Toborzási és Szociális Támogatási Központok (TTSZTK) vezetőit, valamint bűntársukat, akik közreműködtek a mozgósítás alóli kibújásban. A házkutatások során több mint 1 millió dollárt foglaltak le – jelentette az Ukrajinszka Pravda az SZBU-ra és a Főügyészi Hivatalra hivatkozva.

A nyomozás szerint Leonyid Vikocsko, a Bucsai TTSZTK és Szerhij Ruszin, a Boriszpili TTSZTK vezetője megtalálta a módját, miként kerülhetik el a mozgósítást a hadkötelesek. Ehhez biztosították hamisított orvosi iratok előállítását, amelyek később alapul szolgáltak a hadkötelesek katonai szolgálatra alkalmatlanná nyilvánításához és a katonai nyilvántartásból való kizárásukhoz.

Ez idáig több mint 20 olyan személy esetét dokumentálták, akik ily módon igyekeztek kibújni a mozgósítás alól.

A gyanúsítottak megpróbálták bevonni illegális tevékenységükbe az Ukrán Fegyveres Erők Központi Katonai Egészségügyi Bizottságának illetékeseit a szükséges dokumentumok akadálytalan jóváhagyása érdekében – jegyzi meg a Főügyészi Hivatal.

A rendfenntartók 33 házkutatást tartottak a TTSZTK-k helyiségeiben, valamint a TTSZTK-k vezetői, bűntársuk, a katonai szolgálat alól kibújók lakóhelyein és az érintettek autóiban. Ezek során hadkötelesek katonai nyilvántartási és egészségügyi iratai mellett csaknem félmillió dollárt foglaltak le a TTSZTK-soktól, s további több mint 600 ezer dollárt a bűntársuktól.

Az SZBU hozzáteszi, hogy közvetítőjüket a katonai kémelhárítás egy fővárosi étteremben vette őrizetbe, amikor 50 000 dollárt vett át az új ügyfelektől. Emellett a lakhelyén tartott házkutatás során számos fegyvert találtak, köztük egy hangtompítós pisztolyt.

(szcs/pravda.com.ua)