Jogalap nélküli gazdagodással gyanúsítják az AMKU vezetőjét

2024. augusztus 21., 16:46 , 1224. szám

A Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) nyomozói augusztus 14-én 56,2 millió hrivnya jogalap nélküli gazdagodással és valótlan adatok bevallásával gyanúsították meg egy különleges státuszú ukrán állami szerv vezetőjét – jelentette a DW az NABU sajtószolgálatára és a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészségre (SZAP) hivatkozva.

A bírósági szakasz előtti vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított 2020–2023-ban az egyik megyei állami adminisztráció vezetőjeként 21 ingatlanra és egy luxusautóra tett szert, felesége rokonaira regisztrálva azokat.

Amint arról az SZAP beszámolt, a tisztviselő által szerzett vagyontárgyak között szerepelt hét, összesen 688,5 négyzetméter alapterületű lakás Kijevben és Ungváron; egy több mint 220 négyzetméteres ház és két telek Kijev közelében; két garázsbox; hat kocsihely; három nem lakáscélú helyiség, amelyek összterülete meghaladja a 190 négyzetmétert; valamint egy BMW X3-as személygépkocsi.

„A vagyontárgyak összértéke 61,7 millió hrivnyát tett ki. A tisztviselő és családtagjainak legális jövedelme ugyanakkor nem tette lehetővé az ilyen vásárlásokat” – közölte az SZAP.

A megyevezető a jogalap nélküli gazdagodást eltitkolandó a 2020-as, 2021-es, 2022-es és 2023-as bevallásában nem tüntette fel a szerzett javakat.

A tisztviselő ellen a Büntető törvénykönyv 368-5-ös (jogalap nélküli gazdagodás) és 366-2-es (hamis információ bevallása) cikkelyei alapján folyik eljárás. Az SZAP és az NABU a Szabadság Rádió újságíróinak oknyomozóriportja alapján kezdtek vizsgálódni.

A rendfenntartók nem árulták el a tisztviselő vezetéknevét. A média és a korrupcióellenes civil szervezetek szerint azonban Pavlo Kirilenkóról, Ukrajna Monopóliumellenes Bizottságának (AMKU) elnökéről van szó, aki 2020–2023-ban a Donyeck Megyei Állami (Katonai) Adminisztrációt (Közigazgatást) vezette.

(ntk/dw.com)