Magukkal vitték a határőr fegyverét a határsértők

2024. augusztus 21., 14:39 , 1224. szám

Augusztus 16-án, pénteken a Magyarországgal és Ukrajnával is határos romániai Szatmár megye rendőrsége kutatóakciót indított azoknak az ukrán állampolgároknak a kézre kerítésére, akik átlépték a határt – tudatta a Jevropejszka Pravda (JP) a PresaSM helyi kiadványra hivatkozva.

A román határrendészet első jelentése szerint 13 óra 30 perc körül hárman léptek az ország területére, vélhetően ugyanaz a csoport, amely előzőleg ukrán határőröket támadott meg. A határsértőknél fegyver és gránát volt.

Később az ukrán határőrök is beszámoltak az illegális határ­átlépési kísérletről. Az Ukrajinszka Pravda Andrij Demcsenkóra, az Állami Határőrszolgálat szóvivőjére hivatkozva közölte, hogy három ukrajnai határsértő rátámadt az őket feltartóztatni igyekvő határőrre és elvette annak fegyverét. Nem sokkal később a határőröknek sikerült elfogniuk a közelben a menekülők egyikét, aki megpróbált átjutni a műszaki záron. Az elfogott személy kárpátaljai lakosnak bizonyult.

A Szatmár megyei rendőrség járőröket és helikoptert vetett be a határsértők felkutatására. Néhány csoport Nagytarna (Tarna Mare) és Halmi (Halmeu) falvak térségébe indult, a határhoz közeli utcákat lezárták.

Utóbb a PresaSM pontosított: csak két ukrán állampolgár lépett Románia területére, nem pedig három, s mindkettőjüket őrizetbe vették. Egyikük megmutatta a rendfenntartóknak azt a helyet a határ közelében, ahol a fegyverét hagyta.

Egyelőre nem tudni, hogy az ukrán határsértők miért támadták meg a határőrjárőrt és menekültek Romániába. De állítólag „politikai menedékjogot” kértek a román hatóságoktól.

A JP emlékeztet, májusban arról számoltak be, hogy a teljes körű orosz invázió megindulása után mintegy 11 000 ukrán férfi lépte át illegálisan a határt Románia felé, hogy elkerülje a mozgósítást.

(zzz/eurointegration.com.ua/pravda.com.ua)