Jön a szociális alapsegély: egységesítik a juttatásokat

2024. augusztus 22., 20:44 , 1224. szám

Ukrajnában a tervek szerint bevezetik a szociális alapsegélyt, miközben eltörlik a létminimumot. Erről írt összeállításában a korrespondent.net augusztus 13-án.

Jelenleg a legtöbb szociális juttatás mértéke a létminimum aktuális összegéhez kötött. 2024. január 1-jétől a létminimum általános összege 2 920 hrivnya; a 6 év alatti gyermekek esetében 2 563 hr; a 6 és 18 év közötti kis- és fiatalkorúak esetében 3 196 hr, a munkaképes személyeknek 3 028 hr; a munkaképességüket elvesztetteknek 2 361 hr.

De hamarosan mindez gyökeresen megváltozhat.

„Ma a létminimumnak a költségvetésben formálisan megadott szintje nyilvánvalóan nem elégséges az ember szükségleteinek kielégítéséhez. Nem veszi például figyelembe, hogy háztartásban élünk. Nyilvánvaló, hogy egy egyedülálló embernek valamivel több pénzre van szüksége, mint egy öt-hat fős, a kiadásokat közösen álló háztartásban. Ezért szeretnénk elmozdulni a kissé elavult létminimumtól. Ehhez új törvényjavaslatot dolgoztunk ki a szociális alapsegélyről, amelynek alapja a háztartás minimális jövedelme lesz” – jelezte Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában.

A tárcavezető kitért arra is, miért olyan problémás a létminimum reálszintre emelése: pénzbírságok, hivatalnoki fizetések és egyéb juttatások kapcsolódnak hozzá, így az emelése számos kifizetés növekedésével és ennek megfelelően hatalmas pótlólagos költségvetési kiadásokkal jár. Így a létminimum jelentős mértékű emelése lehetetlen.

A jelenlegi nagyszámú, különböző jogcímű kifizetés helyett mindössze kettőt vezetnének be:

– azok számára, akik átmenetileg szegénységgel szembesültek;

– ápolási díjat arra az esetre, ha a személy elvesztette a munkaképességét.

Zsolnovics szerint sok „régi” kifizetést egyszerűen összevonnak. Például, míg jelenleg körülbelül százféle kifizetés létezik egy fogyatékossággal élő személy számára, addig a szociális alapsegély bevezetése után egy, de nagyobb összegű juttatás igényelhető majd.

Az új szabályozás véglegesítése már folyamatban van. A Szociálpolitikai Minisztérium párhuzamosan egy kísérleti rendelet kibocsátását is tervezi, hogy lássák, hogyan válik be a gyakorlatban ez az új típusú ellátás.

A szakértők feltételezik, hogy a változtatások egyik oka a szociális juttatások optimalizálása, azaz csökkentése. A Szociálpolitikai Minisztériumban ezt nem tagadják.

„Sajnos a függetlenség évei alatt, valamint a Szovjetunió örökségeként rengeteg túlzott szociális kötelezettséget vállaltunk a szociális kifizetésekkel kapcsolatban, amelyeket nem mindig lehet anyagi forrásokkal alátámasztani. Ez az egyensúlyhiány pedig óriási számú bírósági határozatot von maga után, amelyek a gazdaságnak az ezzel járó kiadások fedezésére való képessége szempontjából nem teljesíthetők” – mondta el Zsolnovics még júliusban egy A szociális jogok védelme az ukrajnai háború alatt címmel Vilniusban megtartott rendezvényen elhangzott előadásában.

Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg Ukrajna szociális büdzséje a második legnagyobb kiadás a védelmi költségvetés után.

„Ezek hatalmas kiadások, amelyeket optimalizálni kell, mivel a szegénység határán élők és más kiszolgáltatott csoportok számának növekedése közben nem tudjuk növelni a szociális kiadások forrását. Optimalizálnunk szükséges (a segélyezést – a szerk.), és a lehető legcélzottabbá kell tennünk. Ezért azon dolgozunk, hogy felülvizsgáljuk a szociális kifizetések filozófiáját. Hogy minden ilyen folyósított kifizetésnek egyértelmű célja legyen: az embernek ki kell kerülnie nehéz élethelyzetéből, és ezt feltétlenül össze kell kapcsolni egy szolgáltatással, amely segít az embernek gazdaságilag függetlenné válni” – mondta el a szociálpolitikai tárca irányítója.

Vagyis a szociális szférát érintő új jogszabály arra szolgál majd, hogy hal helyett hálót adjanak a rászorulóknak. Egyelőre nem tudni azonban, hogy mindazok hozzáférhetnek-e majd az új típusú ellátáshoz, akik nehéz élethelyzetben, a szegénységi küszöb alatt vannak.

(pszv/korrespondent.net)