15 000 fő táborozott a Rákóczi Nyár keretein belül

2024. augusztus 25., 09:00

A Rákóczi Szövetség mint civil szervezet célja a magyar identitás megőrzése és erősítése a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok körében. A szervezet elsősorban ifjúsági programokat szervez, amelyek közé tartoznak táborok, oktatási projektek és kulturális rendezvények. A szövetség kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar közösségek támogatására, valamint a magyar nyelv és kultúra ápolására.A Rákóczi Szövetség 2024-es nyarának eseménysorozata változatos táborok és rendezvények széles skáláját kínálta a Kárpát-medencében, különböző korosztályok számára. A szövetség legtöbb táborában részt vettek kárpátaljai fiatalok is, valamint szerveztek táborokat ukrán diákok részére is.

A programsorozat idén májusban indult a középiskolások számára megrendezett csíksomlyói búcsúval, ahol 300 diák vett részt. Május végén a Nyéki-tónál tartották az év első Kárpát-medencei Vitorlástáborát, ahol 31 általános iskolás tanuló élvezhette a természet közelségét és a vitorlázás szépségeit.

Június első napjaiban a nemzeti összetartozás napját ünnepelték Sátoraljaújhelyen, ahol több mint 1000 középiskolás diák vett részt, hogy együtt emlékezzenek meg a trianoni békeszerződés évfordulójáról. Ezzel párhuzamosan folytatódtak a vitorlástáborok a Nyéki-tónál.

Június 4-én a Diákutaztatási Program keretében 7000 középiskolás utazott a Kárpát-medence különböző részeire, hogy megismerjék a magyar történelmet és kultúrát. Ezt követően, június 7–8-án, Sátoraljaújhelyen tartották a Települési Szervezetek Találkozóját, ahol 300 felnőtt találkozott, hogy megvitassák a helyi közösségek kérdéseit.

A június közepén rendezett táborok között szerepelt a Kárpát-medencei Vitorlástáborok folytatása Tihanyban, ahol 18 általános iskolás vett részt, valamint Sátoraljaújhelyen két jelentős esemény: a középiskolás tábor 50 diák számára és egy 100 főt befogadó tábor ukrán diákok részére.

Június végén a Kárpátaljai Néptánctábor 500 általános és középiskolás diákot hozott össze Sátoraljaújhelyen, hogy a népi hagyományokra és táncokra fókuszáljanak. Július elején a Bajai Anyanyelvi Tábor 70 általános iskolás számára kínált lehetőséget, hogy elmélyítsék anyanyelvi tudásukat és identitásukat.

A nyári programok csúcspontjai között voltak az Összmagyar Középiskolás Táborok, amelyeket több időpontban is megrendeztek, összesen 1500 diák részvételével. Emellett a Rákóczi Szabadegyetem, a Túrakerékpáros Tábor a Mátrában, valamint az Izraeli Diaszpóratábor is kiemelkedő események voltak.

Júliusban és augusztusban további anyanyelvi, vitorlás-, színjátszó és egyetemistatáborokat rendeztek, amelyek mind a közösségépítés, a kulturális identitás erősítése és a sportolás öröme köré épültek. Az augusztusi programok között kiemelkedett a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor Székesfehérváron, valamint az Összmagyar Egyetemista Tábor Sátoraljaújhelyen.

A nyári programok zárásaként augusztus végén ismét egy középiskolás táborra került sor Sátoraljaújhelyen, majd szeptember elején egy újabb ukrán diákok számára szervezett tábor zárja a rendezvénysorozatot.

Dán Katona Flóra, a szövetség rendezvényekért és kommunikációért felelős igazgatója a Kárpátalja hetilapnak adott nyilatkozatában elmondta: „A nyár folyamán 35 táborba 32 országból 15 ezer magyar fiatal kapcsolódott be. A táborok legfőbb célja, hogy a magyar fiatalok találkozzanak egymással, és kiváló programok keretében életre szóló barátságokat, élményeket és emlékeket szerezzenek. Kiemelt cél a magyar kultúra és a magyar nyelv ismeretének és szeretetének erősítése.”

A Rákóczi Szövetség nyári programjai összesen több mint 15 000 résztvevőt vonzottak, akik számára maradandó közösségi élményeket nyújtottak.

LI