Katonákat és civileket is támogat a Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány

2024. augusztus 26., 14:51

2022. november 4-én indult a Kárpátaljai Sárkányellátó néven ismertté vált kezdeményezés, amelynek a célja Sándor Fegyir és az ukrán hadsereg 68. „Kárpátaljai Sárkányok” önálló területvédelmi zászlóaljában harcoló magyar és más nemzetiségű katonák segítése.

A gyakorlat szerint a katonák listát küldenek a kért felszerelésekről, eszközökről, ami után a Sárkányellátó csapata adományokat gyűjt, majd a beérkezett pénzből vásárolja meg a frontra szánt felszerelést. Azóta gyarapodott a segélyezettek köre is: a 68. zászlóaljjal együttműködő, számos más ukrán alakulat is használ már a Sárkányellátó által beszerzett és kiküldött eszközöket.

Trautmann Balázs, Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány kuratóriumi elnöke a mostani adomány kapcsán részletesen kifejtette: „Ez az oldalsárkánycsomag különböző katonai egységektől befutott kérések alapján került összeállításra. Főleg drónokból áll, most 3 darab Mavic 3 Prót (drónt) viszünk, ami a jobb elektrooptikai felderítő rendszerével segít abban, hogy lássák a katonák, hogy mi van előttük, a környezetükben, van egy Ecoflow Delta töltőállomás, amivel tényleg mindent lehet tölteni, ami elektromossággal megy, és nagyon sokáig, mert ez egy nagyon nagy akkumulátor töltőberendezésekkel, illetve van egy Honda generátorunk. A generátort egy magyar származású katonahölgynek visszük, aki a gyermekét egyedül neveli, és akinek nagyon nagy gondokat okoznak az áramszünetek. Egy másik csoporttal együtt közösen dolgozva sikerült adományokból összegyűjteni azt az összeget, amiből ezt meg tudtuk venni, és néhány pótakkumulátort is viszünk ki most melléjük.

2022. november első hetében kezdtük el ‒ ha minden igaz, november 3-án írtam rá Oláh Mihály barátomra, hogy valamit kellene csinálni ‒ még magánszemélyek csoportjaként, de nagyon szigorúan, és folytattuk egészen idén április közepéig. Ekkor a fővárosi bíróság bejegyzett minket mint alapítványt, tehát most már a Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány mint jogi személy égisze alatt csináljuk tovább ugyanazt, amit eddig csináltunk. Hatékonyan, költséghatékonyan, teljesen átláthatóan visszük ki a segélyeket egyrészt a magyar származású, Kárpátalján született, ukrán hadseregben harcoló katonáknak, illetve a családjukat is próbáljuk támogatni. Idén tavasszal elkezdtünk a civil szektorra is nagyobb figyelmet fordítani, együttműködünk a Mezőkaszonyi Óvodával – ide játékokat viszünk, épületrestaurálást támogatunk – és a Beregszászban működő Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesületével is, ide pedig magyar nyelvű könyveket viszünk ki.”

Az adományozók száma több ezerre nőtt. A Kárpátaljai Sárkányellátó Alapítvány hosszan tartó segítségnyújtásra rendezkedett be, mint fogalmaznak: akkor is szükség lesz a támogatásra, ha béke lesz, a háború okozta károk és sebek helyreállítása és begyógyítása ugyanis egy hosszan tartó folyamat.

 

TV21 Ungvár/V. I.