Nem kijevi egyetem az első a jelentkezők száma alapján

2024. augusztus 26., 21:38 , 1224. szám

Ukrajnában tart a felsőoktatási felvételi kampány. Idén 201 000 jelentkező felvételizik alapképzésre – közölte az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Julija Hrisina, a Legfelső Tanács Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága Felsőoktatási Albizottságának elnöke, akit a 24tv.ua idézett augusztus 12-én. Hozzátette: a jelentkezők száma harmadával marad el a tavalyi adattól.

Hrisina szerint az idei felvételizők által benyújtott jelentkezések számát tekintve az Ivan Franko Lembergi (Lvivi) Nemzeti Egyetem végzett az élen. A Tarasz Sevcsenko Kijevi Nemzeti Egyetem áll a második helyen. A Lembergi (Lvivi) Politechnika a harmadik. A negyedik helyen az Ihor Szikorszkij Kijevi Politechnikai Főiskolát találjuk. Az ötödik helyet az Állami Kereskedelmi és Gazdaságtudományi Egyetem foglalja el.

A képviselő szerint az egyetemek élmezőnye a beadott jelentkezések számát tekintve az elmúlt esztendőhöz viszonyítva alig változott, főként egymás között cserélt helyet az öt legnépszerűbb felsőoktatási intézmény. Az egyetlen kivételt a Nemzeti Repülési Egyetem képezi, amely éveken keresztül a Top 5-ben volt, idén viszont a kilencedik helyen zárt.

Ami a városok rangsorát illeti a beadott jelentkezések száma alapján, Kijev végzett az első helyen, Lemberg lett a második és Harkiv a harmadik.

(hk/24tv.ua)