A szamóca telepítésének előkészületei a nyár folyamán 2.

2024. augusztus 26., 12:06 , 1224. szám

A szamóca telepítése során számos teendője van a gazdának a későbbi sikeres termesztés érdekében. Ide sorolandó – a talaj-előkészítés után – a megfelelő termesztéstechnológia megválasztása, a fajtaválasztás, valamint a palánták előkészítése, helyes ültetése.

 

Termesztéstechnológia

Vidékünkön a gazdák zöme fekete fóliával takart bakhátas termesztést folytat. E termesztéstechnológia lényege, hogy a szamócatöveket ikersorosan – fóliasátorban akár egysorosan is – fekete fóliával takart bakhátakba ültetjük el. A fólia alatt helyezkednek el a csepegtetőszalagok, amelyek folyamatosan biztosítják a szamóca víz- és tápanyagszükségletét a tenyészidő alatt. A bakhátak magassága 15–30 cm, szélessége 70–80 cm, a két bakhát közötti távolság 55–60 cm, a bakhátakra telepített ikersorok közötti távolság 30–40 cm, a tőtávolság a soron belül 25–30 cm.

A bakhátas, fóliatakarásos művelés előnyei:

• csökken a gyomok elleni védekezés munkaigénye;

• nem tömörödik a talaj, így a gyökérzet jobban fejlődik, és könnyebben felveszi a tápanyagokat;

• csökken a párolgás, ritkábban kell öntözni;

• az eső és a harmat hamarabb felszárad, aminek következtében csökken a fertőzés kockázata;

• a szamócaszemek nem érintkeznek a talajjal, tisztábbak maradnak;

• kb. 2-2,5 oC-kal növeli a talaj hőmérsékletét, ami tavasszal jól jön.

Fajtaválasztás

Bármennyire is a szemével vásárol a mindennapok embere, mégiscsak olyan szamócát érdemes termeszteni hosszú távon, amely a piacosság és a szép küllem mellett ízben is felveszi a versenyt a többiekkel. A fajtaválasztás során rendkívül fontos tulajdonság – a szép küllem és az íz mellett – a szállíthatóság és a pulton tarthatóság.

A szamócafajták között három típus különböztethető meg: egyszer termő, kétszer termő, folyton termő fajták. Vidékünkön leginkább az egyszer termő fajtákat ültetik a gazdák.

A vidékünkön ismertebb szamócafajták:

Alba. Korai érésű, gyümölcse nagy méretű. Nagyon kemény húsú, bőtermő szamóca, az érés elején koncentráltan leadja a termésmennyisége javát.

Rumba. Korai érésű, bőtermő fajta, az érett gyümölcs sötétvörös színű, fényes felszínű.

Garda. Korai érésű, termése kúp alakú, nagy méretű.

Asia. Középkorai, középerős növekedésű fajta. Igen bőtermő, termése kúp alakú, nagy méretű.

A palánták előkészítése

Az első termőév során – közvetlenül a termésérést követően – a szamóca önmagát szaporítja, indákat nevel. Ahol talajt érnek a hosszú kacsok végén kialakult növénykezdemények, ott meggyökeresednek, és a nyár közepére, őszre szépen fejlett hajtást nevelnek. Amennyiben a feltételek kedvezők, az indák még tovább is terjednek, és akár 2-3 hajtást is kinevelhetnek. Ezeket a további hajtásokat célszerű eltávolítani, hogy az első szaporulat megerősödhessen. Egyes gazdák a felszedett palántákat szaporítótálcába ültetik ki, és a kellő fejlettségig, az ültetésig így nevelik tovább. Ez a módszer rendszeres öntözést igényel.

Frigós palánta ültetése. Frigós palánták alatt a +1–-1 oC-on tárolt, gyökérerősítő és növényvédő szerrel kezelt palántákat értjük. Az ilyen palántákat októbertől novemberig, vagyis a hagyományosnál később, nyugalmi állapotban szedik fel. Ennek következtében tavasszal gyorsabban indul meg a fejlődésük, miáltal akár két héttel korábban kezdődhet el a termésérés és a szedés. Nagy hátrányuk az ilyen palántáknak az irreálisan magas ár, valamint az, hogy csak külföldről szerezhetők be, és a behozataluk nálunk igen nehézkes.

 

Ültetési időpontok

A szamóca ültetési időpontjai meghatározó szerepet játszanak a termőrügyképződés szempontjából. Mind szabadföldön és hajtatásban, mind pedig a szabadgyökerű és a tálcás (poharas) szamócapalánta esetében más-más időpontban ültethetünk.

A szabadgyökerű palántákat felszedés után azonnal el kell ültetni. Szabad földbe július 5-től 15-ig, fóliasátorba július 15-től 25-ig érdemes ültetni. A tálcás palántákat valamivel később, szabad földbe augusztus 1-től 12-ig, fóliasátorba augusztus 15-től 25-ig kell elültetni. Amennyiben elkésünk az ültetéssel, a következő évben terméskieséssel kell majd számolnunk. A jelenség magyarázata, hogy a szamóca az ültetést követően, meggyökeresedése után (fejlett palántáknál kb. egy hónap) fejleszti ki a következő évi termőrügyeit. Ezeket a rügyeket csak rövidnappalos körülmények között fejleszti, vagyis amikor a nappalok hossza már rövidebb az éjszakákénál. Ez az időszak szeptember 21-től következik el. A termőrügyek képződési időszakának hossza 40–50 nap. Tehát ha a palántákat túl későn ültetjük ki, azoknak nem lesz elegendő idejük a termőrügyek kifejlesztésére a hidegek beálltáig. (Folytatjuk.)

Tihor-Sárközi Mónika,

az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei
Jótékonysági Alapítvány
munkatársa