A kormány átalakítaná a nyugdíjak kiszámításának rendjét

2024. augusztus 28., 12:31 , 1225. szám

Ukrajna nyugdíjrendszere gyakori és jelentős változásokon ment keresztül, emiatt a nyugdíjszámítás bonyolultabbá vált. A szociálpolitikai tárca egyszerűsíteni szándékozik a mechanizmust – írta az RBK–Ukrajina Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszternek az Ukrinform számára adott interjújára hivatkozva augusztus 21-én.

Amint a miniszter rámutatott, a nyugdíjrendszer jelenleg nagyon sok pótlékot, kiegészítést tartalmaz.

„Az emberek kénytelenek szakemberekhez fordulni, hogy kiszámíthassák a nyugdíjukat, mert ezt szinte lehetetlen egyedül elvégezni” – jelentette ki.

Zsolnovics egy olyan rendszer tervezetéről számolt be, amely csupán két kritériumot venne figyelembe: a ledolgozott évek számát és a havonta befizetett járulékot. Ezeket egy bizonyos pontszámmá alakítanák át.

„Tehát, ha ön 35 évig dolgozott, és minden hónapban az akkori átlagfizetést kapta, akkor legalább keresete 30%-át remélheti a szolidaritási nyugdíjrendszertől. Ezen felül bevezetjük a garanciát, hogy ha valaki legalább 15 évet ledolgozott, és csatlakozott a nyugdíjrendszerhez, mindenképpen jogosult az az évi minimálbér 30%-ára” – mondta el a miniszter.

Szerinte mindez összességében csak a szolidaritási nyugdíjrendszerben a kereset 40 százalékának megfelelő jövedelempótlást jelent majd.

Az RBK–Ukrajina emlékeztet, a Nyugdíjalap adatai szerint 2024. augusztus 1-jén Ukrajnában a nyugdíjasok teljes száma 10,271 millió fő volt. A nyugdíj átlagos összege a 2024. július 1-jei állapot szerint 5 816,62 hrivnyát tett ki, és az év eleje óta 431,37 hrivnyával, avagy 8,0%-kal nőtt.

(szcs/rbc.ua/ukrinform.ua)