Újabb atomerőmű építését tervezik Ukrajnában

2024. augusztus 28., 22:03

Az Enerhoatom Nemzeti Nukleáris Energiatermelő Társaság Rt. a Csihirini Atomerőmű megépítésére irányuló projekt kivitelezésére készül. Az első lépések ebben az irányban már megtörténtek – közölte a társaság sajtószolgálatára hivatkozva a dengi.ua augusztus 28-án.

Az Enerhoatom tájékoztatása szerint Ukrajna energiastratégiája a 2050-ig tartó időszakra a hazai nukleáris generáció kapacitásának növelését irányozza elő.

„Ezért az Enerhoatom csapata aktívan dolgozik az új építési helyszínek felkutatásán. A legígéretesebb közülük a csihirini, a Cserkasszi megyében található Orbita városka közelében. Négy új erőművi blokk megépítése van tervbe véve ott AP1000 technológiával” – áll a közleményben.

Mint írják, a projekt megvalósításának első lépése már megtörtént. Így a Csihirini Városi Tanács rendkívüli ülésén a képviselők megadták az engedélyt a földterület-rendezési terv kidolgozására az Enerhoatom NAEK Rt. számára állandó használatba átadandó telkek kiméréséhez. Összesen 38,1493 hektár földterületet adtak át a társaságnak állandó használatba.

(dengi.ua/Kárpátalja)