Családi nap és szoboravató ünnepség Sárosorosziban

2024. augusztus 30., 08:13

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával immár második alkalommal került megrendezésre augusztus 25-én a sárosoroszi egyházközségi családi nap, amelyet szoboravató ünnepséggel egybekötve rendezett meg a helyi római katolikus egyházközség.

A rendezvény Szent István király szobrának felavatásával vette kezdetét, amelyet Gergely István csetfalvai fafaragó készített. Ezt követően Rácz István helyi plébános köszöntötte a jelenlévőket és osztotta meg gondolatait azzal kapcsolatban, hogyan készült el ez az alkotás, és miért is fontos emlékeznünk ezeréves múltunkra, amelyet ez a műalkotás is jelképez. Buczkó István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja beszédében elmondta, miként lehetünk büszkék a Szent István király által szilárd alapokra helyezett keresztény államunkra, amely jelenleg is irányt mutat hitünk és nemzeti megmaradásunk megtartásában.

A rendezvény a római katolikus plébánia udvarán folytatódott családi nap formájában, ahol a helyi gyerekek hagyományőrző műsorát tekinthették meg a jelenlévők. A Boróka hagyományőrző csoport szatmári gyermekjátékokkal, majd rábaközi pávás tánccal szórakoztatták a nézőket. Gáti Georgina, a Tehetséggondozó Műhely vezetője konferálta fel a citerás előadókat, akik műsorát követően Mihók Erika klubvezető által felkészített gyermekek léptek a színpadra. Előadásaik közt bábszínház, modern és legyezőtánc előadásokat láthattunk. Eközben a Búbos Kemence Civil Szervezet ügyes tagjai már készítették a finom estebédet, amelyre szeretettel vártak minden résztvevőt.

A gyermekeket csoportjátékra invitálták a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat játszóbuszprogramjának keretében, majd érdekes darts-foci következett, melyet kicsik-nagyok egyaránt nagy érdeklődéssel fogadtak.

A rendezvény esti zenés előadással zárult, ahol Rácz István zenekara szórakoztatta a jelenlévőket.

A Sárosoroszi Római Katolikus Egyházközség hálás köszönetét fejezi ki a BGA Zrt.-nek, hogy támogatta a családi nap megvalósítását, és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek, hogy támogatásával hozzájárult a szobor elkészítéséhez.

HK