Felmérés: Csúcsközelben a függetlenség népszerűsége

2024. augusztus 30., 15:09 , 1225. szám

Ha ma tartanák a népszavazást, az ukránok abszolút többsége (85%) támogatná Ukrajna függetlenségét – írta az RBK–Ukrajina a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ felmérését ismertetve augusztus 22-én.

A függetlenség támogatottsága a szociológiai kutatások elmúlt 23 évét tekintve csak 2022 augusztusában volt magasabb a jelenleginél: 87,5%.

Az ukránok körülbelül 50%-a úgy gondolja, hogy Ukrajna függetlenségének évei alatt pozitív és negatív dolgok egyformán történtek velük. Ugyanakkor minden negyedik megkérdezett (25%) szerint a pozitív dolgokból volt több, míg 17%-nál a negatívumok domináltak.

A válaszadók háromnegyedének (76%-ának) meggyőződése, hogy az oroszok nem tekintik Ukrajnát független, szuverén államnak. Ezek az értékelések dominálnak a válaszadók valamennyi szociodemográfiai csoportjában kortól, nemtől, településtípustól, iskolai végzettségtől és jövedelemtől függetlenül.

A Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ felmérése 2024. augusztus 8. és 15. között 2 017 válaszadó bevonásával készült kizárólag azokon a területeken, amelyeket az ukrán kormány ellen­őriz, és amelyeket nem érintenek a harcok. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

Mint ismeretes, Ukrajnában 1991. december 1-jén tartottak népszavazást a függetlenségről. A referendumot a Legfelső Tanács kezdeményezte az augusztus 24-én elfogadott függetlenségi törvény megerősítésére. A szavazólapokon egyetlen kérdés szerepelt: „Támogatja-e Ukrajna függetlenségi törvényét?” A referendum napján 31,2 millióan járultak az urnákhoz – Ukrajna lakosságának 84,2%-a. Közülük 28,8 millióan (90,3%) szavaztak igennel.

A KMISZ felmérése szerint 2024-ben Ukrajna lakosságának 70%-a, illetve 68%-a számára a karácsony és a húsvét volt a két legnépszerűbb ünnep. Ezt követi a függetlenség napja (64%) és Ukrajna védelmezőinek napja (58%).

(ntk/rbc.ua)