Változik a szőlészet és borászat törvényi szabályozása

2024. augusztus 30., 10:34 , 1225. szám

Hamarosan változik az ukrajnai borok címkézése, termelőik pedig könnyebben juthatnak ki az uniós piacokra, miután a Legfelső Tanács második olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely tágítani kívánja az ukrajnai borexport földrajzát, illetve új piacokat nyitna meg a hazai borászok előtt – írja az RBK–Ukrajina Olena Suljakra, a Legfelső Tanács Államhatalom-szervezési, Helyi Önkormányzati, Régiófejlesztési és Városrendezési Bizottságának elnökére hivatkozva augusztus 22-én.

Az áttörést a 9 139. számú törvényjavaslattól remélik, amely egyfelől összhangba kívánja hozni a szőlőtermesztésre vonatkozó honi szabályozást az uniós követelményekkel, másfelől hozzájárulna a borágazat deregulációjához az elavult piacszabályozási eszközök felváltásával.

„Jelenleg 49 országba exportálják az ukrán borokat. Az új, a szőlészeti és borászati termékek előállítására vonatkozó nemzetközi szabályozásnak megfelelő ágazati jogszabályok bevezetése azonban hozzá fog járulni az újabb exportpiacok megjelenéséhez” – adott hangot meggyőződésének Suljak.

A képviselő rámutatott: az európai integráció felé vezető úton olyan problémákkal szembesült az ágazat, amelyek le­lassították a borászati termékek exportját. Például az Európai Unió országaival ellentétben Ukrajnában nem létezik a szőlő- és bortermelők nyilvántartása és nincs szőlőültetvény-kataszter sem. Ezért az elfogadott törvényjavaslat szerint létrejön a nyilvántartás, amely információkat fog tartalmazni a szőlőter­mesztőkről, a borászati termékek előállítóiról, a szőlőültetvényekről, valamint rögzíti a borászati termékekre vonatkozó, a törvény által előírt egyéb információkat.

A szabályozás további fontos változásai között szerepelnek a fogalmak és definíciók, valamint a szőlőfajták osztályozásának egységesítése, továbbá az előállítással szemben támasztott új követelmények, amelyeket szintén összhangba hoztak az EU-országokban hatályos elvárásokkal. Lényegében új fogalmakról, definíciókról van szó – hangsúlyozta a képviselő. Többek között meg kell felelni az EU-országoknak a földrajzi árujelzőkre vonatkozó jelenlegi szabályozásának.

„Az olyan földrajzi árujelzőknek minősülő nevekről van szó, mint például a pezsgő vagy a konyak, amelyek az európai termelők számára lettek fenntartva. Arról van szó, hogy az éghajlati viszonyok, a talaj, a használt szőlőfajták egyedi tulajdonságokkal ruházzák fel a terméket, és a származási terület oltalom alatt álló földrajzi árujelzőjének feltüntetése a címkén többszörösére növeli a hírnevét” – mondta el Suljak.

Néhány ukrán gyártó már hozzálátott földrajzi árujelzőinek regisztrálásához. Például idén „Ukrajna bortérképe kiegészült egy új földrajzi jelzéssel: »Kárpátalja/Kárpátaljai bor«”.

A képviselő hozzátette, hogy az elfogadott törvényjavaslat szerint Ukrajnában megváltozik a borászati termékek címkézése, az európaihoz lesz hasonló.

(pszv/rbc.ua)