A lakosság kevesebb mint 7 százaléka tartja kiválónak az egészségét

2024. augusztus 31., 18:22 , 1225. szám

A lakosság csaknem fele (45,8%-a) úgy gondolja, hogy egészségi állapota átlagos, további 34%-uk szerint elég jó. A polgárok túlnyomó többsége ugyanakkor bevallotta, hogy nem szerepel elegendő zöldség és gyümölcs az étrendjében – írta az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja augusztus 23-án arra a felmérésre hivatkozva, amelyet az Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Központja végzett az Egyesült Államok Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központjának támogatásával, hogy felmérje a nem fertőző betegségek kialakulását elősegítő tényezőket.

A felmérésben részt vevők mindössze 6,8%-a nevezte egészségi állapotát kiválónak.

Kimutatták, hogy az ukránok 72%-a fogyasztott alkoholt az elmúlt évben, a férfiak körében a szeszes italt fogyasztók aránya 11,5%-kal haladta meg az italozó nőkét, és 77,8%-ot tett ki. A lakosság további 28%-a egyáltalán nem ivott szeszes italt, ezen belül a nők 33,7%-a és a férfiak 22,2%-a.

A teljes körű invázió megindulása után a válaszadók 42,5%-a visszafogta az alkoholfogyasztását. Ugyanakkor „a megkérdezettek többsége (47,1%) a teljes körű invázió megindulása után is ugyanazon a fogyasztási szinten maradt” – teszik hozzá a szociológusok.

A felmérés kimutatta, hogy a fizikailag aktív ukránok aránya összességében 83,4%. A felnőttek mintegy 70,7%-a többnyire munka közben aktív – ez a mutató az életkorral növekszik.

Ugyanakkor a lakosság mintegy 16,6%-ának fizikai aktivitása nem felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak. A szakemberek úgy tartják, hogy a jó közérzet érdekében legalább 150–300 percnyi közepes intenzitású vagy 75–150 percnyi magas intenzitású aerob gyakorlatot kell végezni egy hét folyamán.

A WHO szerint az a diéta tekinthető ideálisnak, amely naponta öt adag különböző gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, ami legalább 400 gramm élelmiszernek felel meg. A vizsgálat keretében megkérdezettek többsége nem tartja be ezt az ajánlást, az ukránok 87,9%-a fogyaszt kevesebb mint öt adag gyümölcsöt és zöldséget naponta. További 0,2%-uk étrendje egyáltalán nem tartalmazza ezeket az élelmiszereket.

Az átlagos ukrán napi 1 liter vizet fogyaszt, és ez a mutató a válaszadók életkorának növekedésével csökken.

A felmérés kimutatta, hogy a válaszadók többségének étrendjében túl sok a só.

„Az átlagos napi sóbevitel Ukrajnában körülbelül 6,435 gramm, ami meghaladja a WHO által ajánlott napi 5 grammnál (1 teáskanálnál) kevesebbet” – állapítja meg a tanulmány.

Ezenkívül a vizsgálatban résztvevők mintegy 30,4%-a magas cukortartalmú termékeket fogyaszt, a legtöbben ők a 45 évnél idősebbek között vannak. A megkérdezettek több mint fele (52,8%) naponta fogyaszt édes italokat.

(szcs/live.pravda.com.ua)