Kitelepülő személy ukrajnai ingatlanáról

2024. szeptember 1., 11:19 , 1225. szám

 „Mit tanácsol, adjam el az ukrajnai házamat, ha azt tervezem, hogy felveszem annak az országnak az állampolgárságát, ahol dolgozom, és lemondok az ukránról? Ajándékozzam az Ukrajnában élő gyermekeimnek? Esetleg elég, ha a végrendeletemben rájuk hagyom?”

– Tudni kell, hogy az állampolgárság változása nincs hatással a tulajdonviszonyokra. Vagyis más ország állampolgáraként is szabadon rendelkezhet majd az ukrajnai tulajdonával – természetesen az itteni jogszabályok biztosította keretek között. Más szóval, tetszése szerint bármikor eladhatja, odaajándékozhatja, elcserélheti vagy örökbe hagyhatja az ukrajnai ingatlanát külföldiként is. Kétségtelen azonban, hogy az ügyintézés mindig valamivel bonyolultabb és drágább egy külföldön élőnek, mint egy itthon tartózkodónak, egy külföldinek, mint egy ukrán állampolgárnak. Adódhatnak problémák abból is, hogy új hazájában és Ukrajnában eltérően szabályozhatják a törvények a végrendelkezést.

A fentiekből következik, hogy bár nem kötelező ezt tennie, de amennyiben nem tervezi hasznosítani itteni ingatlanát (például bérbe adni), célszerű eladni vagy gyermekeinek ajándékozni azt, ameddig ukrán állampolgárként, Ukrajnában teheti ezt meg.

hk