Lassult a lakásárak növekedése

2024. szeptember 1., 16:46 , 1225. szám

Idén a második negyedévben a lakóingatlanok ára Ukrajnában átlagosan 10,0%-kal emelkedett 2023 azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben az elsődleges piacon drágultak a lakások – jelentette az RBK–Ukrajina az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzs­sztat) adataira hivatkozva.

A statisztikai hivatal adatai szerint az elsődleges piacon (új lakások) 12,6%-kal, a másodlagoson (régebbi építésű ingatlanok) 8,7%-kal nőtt a lakások ára egy év alatt.

Az egyszobás lakások az elsődleges piacon 12,8%-kal, a másodlagos piacon 9,0%-kal, a kétszobások az elsődleges piacon 12,8%-kal, a másodlagos piacon 8,8%-kal, a háromszobások az elsődleges piacon 12,5%-kal, a másodlagoson 8,7%-kal kerültek többe.

A Derzssztat adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az árak növekedése jelentősen lassult: 2024 második negyedévében az első negyedévhez képest mindössze 0,5 százalékkal drágultak a lakások; sőt, a másodlagos piacon helyenként némileg még csökkentek is az árak.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) szerint Ukrajnában a lakóingatlanok iránti kereslet fokozatosan nő, de változatlanul lényegesen alacsonyabb, mint a teljes körű háború előtt. Amint az NBU megjegyzi, a lakásárak emelkednek ugyan a másodlagos piacon, de ez a tendencia inkább a valutaárfolyam mozgását tükrözi, semmint a kereslet és kínálat alapvető tényezőinek változását. A meghirdetett árakhoz képest továbbra is kedvezménnyel köttetnek a piacon az üzletek, bár a kedvezmények zsugorodnak.

Egy 1 szobás lakás átlagos havi bérleti díja 2024 júliusában 6 916 hrivnya volt. Az elmúlt két hónapban átlagosan 0,4%-kal lett kisebb a lakbér, az év eleje óta viszont 4,7%-kal emelkedtek a bérleti díjak.

Továbbra is Kárpátalja áll az első helyen a bérleti díjak tekintetében, bár a lakbér 7,1%-kal 11 738 hrivnyára esett régiónkban. A szomszédos Lemberg megyéé a második hely: a bérleti díjak 7,4%-kal 10 918 hrivnyára csökkentek az év eleje óta.

(hk/rbc.ua)