40 elsőssel indul a tanév a Kossuth-líceumban

2024. szeptember 2., 14:42 , 1226. szám

Szeptember 2-án reggel a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum diákjai, tanárai és szülők gyűltek össze az iskola udvarán, hogy ünnepélyesen megnyissák a 2024–2025-ös tanévet. Az esemény a 40 elsős kisdiák bevonulásával vette kezdetét.

A tanévnyitó kezdetén egy perc csenddel áldoztak a megjelentek a hősöknek. Ezt követően ünnepi keretek között lépett át a 40 elsős nebuló a tudás kapuján szimbolikusan, osztályfőnökeik kezét fogva, majd az első csengő hagyományosan két elsős és két végzős diák által szólalt meg. Az ukrán és magyar himnuszok közös eléneklése után kezdetét vette az ünnepség.

Az eseményt Győrffy Ágnes igazgatóhelyettes nyitotta meg, aki beszédében kiemelte az előttük álló tanév fontosságát, és bátorította a diákokat, hogy teljes erőbedobással vágjanak neki az új kihívásoknak. „Köszöntöm az új kisdiákjainkat, akik ma lépték át először az iskola kapuját. S külön köszöntöm végzőseinket, akiknek ez az utolsó tanévnyitó ünnepségük. Hálás vagyok a szülők bizalmáért, a kollégák munkájáért ezekben a nem könnyű időkben nyújtott odaadásért” – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

Ezután dr. Trieb Gergely beregszászi magyar konzul szólt az egybegyűltekhez. „Kihívásokkal és változásokkal teli világban élünk. A külhoni régiók közül Kárpátaljának kell a legtöbb kihívással szembenézni. Azonban az, hogy most itt állunk, elsősöket köszöntünk, bátorítást és biztatást ad mindannyiunknak. Minden tanév új lehetőségeket és kihívásokat rejt magában, és biztos vagyok benne, hogy mindannyian sikeresen fogjátok venni az előttetek álló akadályokat” – mondta a konzul. Hangsúlyozta, hogy az iskola nemcsak az oktatás, hanem a közösségépítés helye is, ahol a diákoknak lehetőségük van barátságokat kötni, valamint megismerkedni a különböző tantárgyakkal és tevékenységekkel. A konzul beszédét követően az elsősök közös dallal kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az ünnepségen a felsőbb éves diákok is szerepet kaptak: a végzősök képviselője, Mónus Petra beszédében visszaemlékezett az elmúlt évek legszebb pillanataira, és arra buzdította diáktársait, hogy becsüljék meg a középiskolai éveket. „Ez az időszak az életünk egyik legmeghatározóbb szakasza, amely nemcsak a tanulásról, hanem élményszerzésről is szól” – fogalmazott.

Az ünnepi beszédeket követően a végzős diákok közös játékra invitálták az elsősöket. Az esemény zárásaként Klárikova Zsófia 8. b osztályos tanuló a Születni kell c. dalt adta elő.

Győrffy Ágnes hetilapunknak adott nyilatkozatában elmondta: „40 elsős kisdiák kezdi meg a tanévet a Beregszászi Kossuth Lajos Líceumban, nagy-nagy örömünkre. Bizakodóak vagyunk, hogy ez a tanév békésebben fog zajlani. Magyar iskolaként nagyon szép eredményeket értünk el a tanulmányi versenyeken az elmúlt évben is. Reméljük, hogy ez idén is sikerül majd. A mi testületünk egy nagyon jól összeszokott tanári kar. S nemcsak a tudás átadására igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni, hanem arra is, hogy lelkileg támogassuk diákjainkat s családjaikat. Bízunk benne, hogy ez az eredményekben is megmutatkozik majd.”

A tanévnyitó ünnepség után a diákok az osztálytermekbe vonultak, ahol osztályfőnökeik tájékoztatták őket az új tanévvel kapcsolatos tudnivalókról és programokról. A friss tanév izgalmakkal és reményekkel teli hangulatban kezdődött, és az iskola közössége várakozásokkal tekint a jövő elé.         

LI