Az egészségügyi dokumentumok kiadásáról

2024. szeptember 2., 13:16 , 1225. szám

 „Köteles kiadni az egészségügyi intézmény betege kórlapját a bíróság felszólítására, illetve a páciens halála esetén kiadhatja a hozzátartozóknak az elhunytra vonatkozó egészségügyi dokumentumok másolatait?”

– Polgári peres eljárás esetén Ukrajna Polgári eljárási törvénykönyve (Цивільний процесуальний кодекс України – a továbbiakban: Petk.) értelmében a betegre vonatkozó információk bizonyítékként szerepelhetnek az adott ügyben. Ugyanakkor a bírót felhatalmazza a törvény, hogy az ügy szereplőjének folyamodványa nyomán kikérje az ilyen információkat az egészségügyi intézménytől, amelynek azok a birtokában vannak (lásd a Petk. 84. cikkelyének 1. pontját!).

A bíró végzésében pontosan körülírja, hogy az érintett egészségügyi intézmény milyen adatokat köteles kiszolgáltatni a betegről, s milyen határidőre.

Amennyiben az egészségügyi intézmény figyelmen kívül hagyja a bíróság végzését, illetve nem szolgál kielégítő magyarázattal az adatszolgáltatás elutasítására, a bírónak a Petk. 84. cikkelyének 8. pontja értelmében jogában áll eljárási kényszerintézkedéseket foganatosítani az érintettekkel szemben.

A Büntetőeljárási törvénykönyv hasonlóan rendelkezik azokra az esetekre vonatkozóan, amikor az egészségügyi dokumentumokra büntetőeljárás lefolytatásához van szükség.

Ami a kérdés második részét illeti, a jogszabályok értelmében az egészségügyi dolgozó köteles közérthető formában tájékoztatást nyújtani a beteg egészségi állapotáról, a javasolt terápiás intézkedések céljáról, a betegség alakulásának prognózisáról, beleértve az életet és az egészséget fenyegető esetleges kockázatokat is.

Ukrajna Alkotmánybírósága K. H. Usztimenko ügyében (№ 18/203-97) született határozatában megállapítja, hogy az egészségügyi információ, azaz az adott személy egészségügyi állapotára vonatkozó adatok, betegségének kórtörténete, a javasolt kivizsgálások és kezelések céljára vonatkozó információk, a betegség lehetséges alakulásával kapcsolatos prognózisok – beleértve az életet és az egészséget fenyegető esetleges kockázatokat is – jogi megítélésüket és kezelésüket illetően a bizalmasan kezelendők, azaz a korlátozottan hozzáférhetők közé tartoznak. Azonban az orvos köteles a páciens, annak családtagjai vagy törvényes képviselői kérésére teljes egészében és közérthető formában rendelkezésre bocsátani ezeket az információkat.

hk