169 ezer iskolásnak csengettek be Kárpátalján

2024. szeptember 3., 10:34

A háború és az orosz fegyveres agresszió okozta legnehezebb idők ellenére ma 169 000 gyermeknek szólt a csengő a kárpátaljai oktatási intézményekben. 13 000 iskolásnak csengettek be először.

A hírt Viktor Mikita kormányzó közölte.

Az ország függetlenségét és szuverenitását védő katonák hősiességének köszönhetően a régió összes oktatási intézménye offline formátumban tanítja majd a gyerekeket.

A kistérségekkel közösen óriási előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy az oktatási központok látogatása biztonságos és mindenki számára elérhető legyen.

Lényeges, hogy ma 4500, a harcok miatt otthonát elhagyni kényszerülő gyermek kezdi meg a tanulást kárpátaljai iskolákban.

„Őszintén köszönöm a kistérség vezetőinek, a pedagógusoknak és a szülőknek az offline tanulással kapcsolatos álláspontjukat. Soha semmi sem helyettesítheti azt a tanárt, előadót vagy oktatót, aki segít a legkisebbeknek elsajátítani az írás, az olvasás és a számolás készségeit. Semmi sem helyettesítheti az élő kommunikációt az osztálytársakkal, csoporttársakkal és iskolatársakkal. A háború okozta nehéz időket éljük, de közös feladatunk az ország és nemzet jövőjét alakító gyermekek lehetőségeinek megőrzése, növelése.

Boldog Tudás Napját mindenkinek!” – olvashatjuk a kormányzó oldalán.

(ko.net.ua/VV)