A törvénytelen parkolóról

2024. szeptember 3., 17:52 , 1225. szám

 „Emeletes lakóházunk frissen aszfaltozott udvarán egyesek parkolót alakítottak ki a maguk számára. A felfestett jelzések közé parkolást gátló fémkengyeleket szereltek fel, s miután a kengyelekre lakatot tettek, csak ők parkolhatnak azon a helyen. A parkoló alig néhány méterre van a lépcsőházak bejáratától, így a lakókhoz érkezők gyakran sem parkolni, sem árut, bútort stb. szállítani nem tudnak. A területfoglalók szóba sem állnak a lakókkal, a polgármesteri hivatalban pedig csak a vállukat vonogatják. Mit tegyünk?”

– A parkolást gátló kengyelek önkényes kihelyezése az út menti parkolóhelyeken és a lakóházak udvarán törvénytelen. Saját parkolót bárki csak a városi tanács és a közlekedésrendészet engedélyének birtokában alakíthat ki. Ezeket az engedélyeket is csupán közterületre vagy a kérvényező telkére adhatják ki a hatóságok, mások tulajdonát képező területre semmiképpen sem.

Ezért mindenekelőtt követeljék írásban a városi hatóságoktól, adjanak hivatalos (írásos) tájékoztatást arról, valóban engedélyezték-e a parkoló kialakítását, a kengyelek kihelyezését. Ezzel párhuzamosan nézzenek utána az épület tervrajzán, hogy kinek a tulajdona a lakóépület melletti terület, pontosan hol húzódnak a telekhatárok, kinek a területén létesült a parkoló.

Ha kiderül, hogy a parkolót engedély nélkül alakították ki, illetve megállapítást nyer, hogy a parkolást gátló kengyeleket a lakóházhoz tartozó magánterületen állították fel, követeljék (ugyancsak írásban) a városi hatóságoktól, hogy foganatosítsanak intézkedéseket az eltávolításuk, a jogsértő állapot megszüntetése érdekében. Amennyiben a hatóságok nem reagálnak a kérvényeikre, forduljanak panasszal az ügyészséghez, illetve a bíróságtól is követelhetik a jogtalan állapot megszüntetését.

hk