Kárpátaljai Találkozó Balatonföldváron

2024. szeptember 4., 15:33

Idén augusztus 30. és szeptember 1. között rendezték meg a Kárpátaljai Szövetség szervezésében Balatonföldváron a Kárpátaljai Találkozót, ahol a kultúra, az emlékezés és a közösségépítés került a középpontba. Az esemény ünnepélyes megnyitója a Balaton partján zajlott, amelyen Lator László Kossuth-díjas költő és Kutlán András iparművész emlékére avattak padot. A 30 éves hagyománnyal rendelkező találkozón idén közel 300-an vettek részt, közülük 70-en Kárpátaljáról érkeztek szervezett buszokkal.

A rendezvény számos kulturális és közéleti programot kínált. Pénteken Ortutay Mária irodalomtörténész könyvbemutatója nyitotta a délutánt, majd a vacsora után a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutatta be a Háztűznéző című darabot.

Szombaton a Kárpátaljai Szövetség tisztújító közgyűlése indította a napot, ahol dr. Grezsa Istvánt választották meg elnöknek, míg Varjú Zoltán lett a főtitkár. Ezt követően a Kárpátalja szóval és tettel című panelbeszélgetés zajlott dr. Ferenc Viktória európai parlamenti képviselő és dr. Kopriva Attila munkácsi festőművész részvételével.

A nap folyamán az aktuális külpolitikai kérdések is terítékre kerültek egy kerekasztal-beszélgetés során, amely az orosz–ukrán háború és a világrendszerváltás témáját járta körül. A beszélgetésen szakértők osztották meg nézeteiket a globális politikai folyamatokról.

Délután Balog Sándor ungvári festőművész egyéni tárlatát nyitották meg, amelyen Ortutay Mária és Balogh József értékelte az alkotó munkásságát. Az érdeklődők interaktív kézműves-foglalkozásokon is részt vehettek, amelyeket Gajdos Zsuzsanna iparművész vezetett.

Az esti gálavacsora különleges pillanata volt a kárpátaljai kitüntetések átadása. A vacsorát élő zene kísérte a Best of D1 zenekar előadásában, amelyet zenés-táncos mulatság követett, ahol a Gipsy Kings Experience biztosította a fergeteges hangulatot.

Seremet Sándor, a szövetség leköszönő főtitkára hetilapunknak elmondta: „A Kárpátaljai Találkozó egy olyan rendezvény, amelyen a Kárpátaljáról elszármazottak és Kárpátalján maradtak, a régió iránt érdeklődők tudnak találkozni, eszmét cserélni, kulturális, valamint közéleti programokon részt venni.”

A háromnapos rendezvény vasárnap reggel ünnepi istentisztelettel zárult, amely méltó lezárása volt a közösségépítő eseményeknek.

LI