Kiszlicja felszólította az ENSZ BT tagjait, hogy segítsenek lelőni az orosz rakétákat

2024. szeptember 4., 16:19 , 1226. szám

Ukrajna partnereinek fel kell oldaniuk az orosz célpontok ellen végrehajtott mélységi csapásokra vonatkozó korlátozásokat, és segíteniük kell az orosz drónok és rakéták lelövését – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) New York-i ülésén Szerhij Kiszlicja, Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, akit az Ukrinform idézett augusztus 29-én.

„Sürgetjük önöket és minden partnerünket, hogy fontolják meg két olyan konkrét határozat elfogadását, amelyek segítenek nekünk korábban megállítani az orosz terrort. Először is, el kell ismerni Ukrajna jogát arra, hogy nagy hatótávolságú csapásokat mérjen Oroszország területén minden legitim katonai célpontra. Másodszor, be kell vonni a partnerek légvédelmi képességeit a légterük közelében lévő rakéták és drónok lelövésébe” – mondta Kiszlicja.

Hangsúlyozta, hogy „egyik lépés sem eszkalációs”.

„Épp ellenkezőleg, visszatartják Oroszországot, csökkentik a terrort és az áldozatok számát” – jelezte a diplomata.

Korábban Ukrajna és partnerországai az ENSZ BT tagjai közül kezdeményezték, hogy a testület ülésén tekintsék át Oroszország Ukrajna elleni agressziójának legújabb fejleményeit, köztük az augusztus 16-i nagyszabású orosz rakétatámadást.

(zzz/ukrinform.ua)