Kuleba Brüsszelben: Ukrajnának szüksége van a megígért fegyverekre

2024. szeptember 4., 11:53 , 1226. szám

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter augusztus 29-én Brüsszelben, az Európai Unió országainak külügyminisztereivel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Kijevnek sürgősen szüksége van a katonai segítségre, amelyet partnerei már korábban megígértek, többek között a légvédelmi rendszerekre – írja a DW.

„Nagyra értékelem kollégáim készségét, hogy megtegyék a szükséges intézkedéseket a szállítások felgyorsítása érdekében” – írta a tárgyalásokat követően az X közösségi oldalon.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a közelmúltban többször is hangsúlyozta nyilvános megszólalásai alkalmával, hogy Ukrajna számára kulcsfontosságú a partnerek segélyeinek leszállítása.

„Vannak bejelentett, megszavazott, de Ukrajnába le nem szállított csomagok. A front pedig lövedékekkel és technikával harcol, nem a »holnap« vagy a »hamarosan« szavakkal” – jelentette ki augusztus 23-i hagyományos esti videoüzenetében.

A brüsszeli tárgyalások után Dmitro Kuleba azt is jelezte, számos uniós ország kíván reagálni Ukrajna felhívására, hogy szüntessék meg a nyugati fegyverek „törvényes oroszországi katonai célpontok elleni” felhasználására vonatkozó korlátozásokat.

Az ukrán külügyminiszter egyben köszönetét fejezte ki az Európai Unió államainak, amelyek ígéretet tettek további berendezések és források biztosítására az ukrán energiarendszer helyreállításához.

Kuleba szólt arról is, hogy Ukrajna teljesíti az európai uniós csatlakozás folyamatában vállalt kötelezettségeit. Példaként hozta fel ezekre a lépésekre a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Római Statútumának minapi ratifikálását.

„Bízunk a tagállamok támogatásában, hogy a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásáról jó ütemben haladjanak” – hangsúlyozta az ukrán külügyminiszter.

(ntk/dw.com)