Mint a trópusokon: itt a nyugat-nílusi láz

2024. szeptember 4., 18:43 , 1226. szám

Kijevben nyár eleje óta 17 ember került kórházba a nyugat-nílusi láz miatt. Közülük hárman meghaltak – jelentette a korrespondent.net a Kijev Városi Állami Adminisztrációra (KMDA) hivatkozva augusztus 30-án.

Valentina Hinzburg, a KMDA
Egészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, június 1. óta 17 beteget – tíz férfit és hét nőt vettek fel a fővárosi Szent Mihály Klinikai Kórházba igazolt nyugat-nílusi láz diagnózissal. A páciensek zömmel a főváros különböző kerületeinek lakói, ketten Kijev és Cserkasszi megyékből valók. A betegek állapotuk súlyossága miatt szorultak kórházi ellátásra. A jelentés szerint hárman közülük a láz súlyos szövődménye – meningoencephalitis (az agyhártya és az agyvelő együttes gyulladása) – következtében haltak meg.

A KMDA emlékeztetett, hogy Ukrajnában a nyugat-nílusi láz vírusa a különösen veszélyes betegségek I. csoportjába, a WHO nemzetközi szabványai szerint pedig a IV. kockázati csoportba tartozik. A vírus hasonló a többi kórokozóhoz, amelyek meningoencephalitist okoznak, valamint a dengue-láz vírusához.

A természetben a vírus fő forrásai és hordozói a madarak, főként a vándormadarak, amelyeknek a vérében a kórokozó 14–200 napig keringhet. A betegség hordozói lehetnek bizonyos szúnyogfajok is, amelyek vérrel táplálkozva fertőződnek meg, és átadhatják a vírust embernek vagy állatnak egyaránt. A megfertőződés a beteg állatok vérével való érintkezés útján rendkívül ritka.

A nyugat-nílusi láz akutan kezdődik: hidegrázással és a testhőmérséklet gyors emelkedésével, amit mérgezési tünetek kísérnek. A lázas időszak 2–6 napig tart. Súlyos esetben meningoencephalitis alakulhat ki.

Mint Hinzburg megjegyezte, jelenleg nem létezik specifikus terápia e betegség ellen, kezelése tüneti. Az első jelek észlelésekor orvoshoz kell fordulni, és szakember felügyelete mellett folytatni a kezelést, jelezve a beteg állapotában bekövetkező minden változást.

„A nyugat-nílusi láz kockázatának csökkentése érdekében javasolt szúnyogháló felszerelése, használjunk riasztót és viseljünk a testet fedő ruházatot. A levegő hőmérsékletének csökkenésével és a szúnyogok eltűnésével a láz kockázata majdnem nullára csökken” – foglalta össze a tudnivalókat a szakember.

(pszv/korrespondent.net)