Rács mögött marad Kolomojszkij

2024. szeptember 4., 14:46 , 1226. szám

Ihor Kolomojszkij üzletember továbbra is őrizetben marad, bár az ellene folyó egyik eljárásban a bíróság a vele szemben alkalmazott megelőző intézkedést fogva tartásról 1,877 milliárd hrivnya óvadékra változtatta – jelentette a suspilne.media tudósítója augusztus 29-én a Sevcsenko Kerületi Bíróság ülésterméből.

Kolomojszkij közölte, hogy nem áll módjában letenni az illetéket.

A suspilne.media ugyanakkor rámutat, hogy egy másik ügyben, amelyben szintén meg­gyanúsították, érvényben maradt az üzletemberrel szemben megelőző intézkedésként alkalmazott fogva tartás, így Kolomojszkij abban az esetben is a fogházban maradna legalább október 25-ig, ha le tudná tenni az óvadékot.

Kolomojszkijt egy éve, még 2023. szeptember 2-án gyanúsították meg csalással az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Gazdasági Biztonsági Hivatal anyagai alapján.

„Megállapítást nyert, hogy a 2013–2020-as években Ihor Kolomojszkij több mint félmilliárd hrivnyát legalizált úgy, hogy azt külföldre vitte az általa ellenőrzött pénzintézetek infrastruktúráját használva” – közölte az SZBU.

Szeptember 7-én Kolomojszkijt azzal gyanúsították meg, hogy 9,2 milliárd hrivnyát sikkasztott a PrivatBanktól.

Szeptember 15-én 5,8 milliárd hrivnya birtokbavétele ügyében gyanúsították meg ismét a rendfenntartók.

Idén május 8-án egy 2003-as bérgyilkosság megszervezésével gyanúsították meg Kolomojszkijt. A gyanú szerint az üzletember személyes bosszúból „megrendelte az egyik jogi cég igazgatójának meggyilkolását, mert az nem teljesítette az egyik nyílt részvénytársaság közgyűlési határozatainak megsemmisítésére és érvénytelenítésére vonatkozó követeléseket”.

(pszv/suspilne.media)