Ukrán–lengyel viszony: „A múltat végképp eltörölni” nem lehet

2024. szeptember 4., 12:18 , 1226. szám

Mielőtt Brüsszelbe indult volna az uniós külügyminiszterek múlt csütörtöki informális találkozójára, Dmitro Kuleba Lengyelországban járt. Az ukrán külügyminiszternek egy fórumon elhangzott szavai a lengyel áldozatok exhumálásáról és a Visztula műveletről váratlanul nagy felháborodást váltottak ki. Elsősorban az ellenzék háborgott, de a kormány részéről megszólalók némelyike is keményen fogalmazott. Az újabb ukrán–lengyel csörtéről a Jevropejszka Pravda (JP) számolt be a Rzeczpospolita és a Do rzeczy nyomán augusztus 30-án.

Az éles reakciót Kulebának az olsztyni Campus Polska Przyszłości panelbeszélgetésén elhangzott szavai váltották ki. Az ukrán külügyminisztert és lengyel kollégáját, Radosław Sikorskit arról kérdezték a hallgatók, milyen lehetőségeket látnak a feszültség csökkentésére az Ukrajna és Lengyelország viszonyát továbbra is mérgező történelmi kérdésekben.

Sikorsky válaszában kifejtette: „Vagy aggódhatsz amiatt, hogy a szomszédok mit tettek egymással a múltban, és ilyen témákból mindig lesz elég, vagy elgondolkodhatsz azon, hogyan lehet megelőzni az ilyesmit a jövőben, és küzdhettek a közös ellenséggel.” Hozzátette: véleménye szerint ő és Kuleba munkájukkal a lengyel–ukrán kapcsolatok jövőjébe fektetnek be, a közös jövőbe az EU-ban.

Kuleba válaszában megjegyezte, hogy a lengyel–ukrán múlt időnként nem volt egyszerű, és Oroszország nem hagyja ki az alkalmat, hogy érdekei szerint felkavarja az ilyen történelmi kérdéseket.

Ezt követően az ukrán külügyminisztertől megkérdezték, hogy Ukrajna mikor oldja fel az 1943–45-ös volinyi események során elhunytak exhumálásának tilalmát.

Válaszában Kuleba megkérdezte, tud-e a hallgató az 1947-es Visztula műveletről, melynek során ukránokat telepítettek ki Lengyelország más régióiba. A külügyminiszter eközben a művelet által érintett területeket ukrán földekként emlegette.

„Messze visszamehetünk a történelembe, és elkezdhetjük felemlegetni mindazt a rosszat, amit a lengyelek tettek az ukránokkal, és az ukránok a lengyelekkel. Hagyjuk ezeket a kérdéseket a történészekre” – fogalmazott Kuleba.

Úgy folytatta, hogy Sikors­kival megvitatták az exhumálás kérdését, és Ukrajna nem ellenzi az engedély megadását, de Kijevnek volnának kérései a lengyel hatóságokhoz az ukránok emlékének méltatásával kapcsolatban, és ezekért kész a válaszgesztusra.

„Dmitro Kuleba, Ukrajna Külügyminisztériumának vezetője a lublini régió, Kárpátalja (Kárpátaljai vajdaság – a szerk.) és Kis-Lengyelország területeit »ukrán területeknek« nevezte, ami példátlan” – méltatlankodott Beata Szydło, a jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság Párt (PiS) volt miniszterelnöke hozzátéve, hogy ez sértésnek tűnik a Lengyelország által nyújtott segítség után. „Kuleba úr, nemcsak helytelen, amit tesz, hanem bolondságot csinál” – tette hozzá.

Janusz Kowalski, a PiS képviselője „botrányosnak és revizionistának” nevezte Kuleba szavait, és kijelentette, hogy érdemes lenne kitiltani Lengyelországból az ukrán minisztert.

Jakub Banaszek, Chelm polgármestere megjegyezte, hogy a Visztula művelet olyasvalami, aminek nem lett volna szabad megtörténnie.

„De ezt a volinyi népirtáshoz hasonlítani, és ebben az összefüggésben ukrán területekről beszélni, aljasság” – jelentette ki.

Ukrajna Külügyminisztériuma szükségét érezte magyarázatot fűzni Kuleba szavaihoz.

„Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy egyes erők, amelyek nem érdekeltek a baráti ukrán–lengyel kapcsolatokban, olyan állítólagos területi követelések kontextusába próbálják helyezni a miniszter szavait, amelyeket az ukrán külügyi tárca vezetője soha nem mondott és nem is mondhatott” – idézi a Külügyminisztériumot a JP a Do rzeczy nyomán.

A tárca kifejtette, hogy „az olsztyni ifjúsági fórum résztvevőjének kérdésére válaszolva Ukrajna külügyminisztere arról a több ezer ukránról beszélt, akiket a kommunista rezsim bűne, a Visztula művelet következtében erőszakkal telepítettek át Lengyelország azon területeiről, ahol egységes közösségként éltek”.

„Ebben az összefüggésben kell érteni szavait az »ukrán területekről« (az angol eredetiben »Ukrainian territories«), vagyis azokról a lengyel területekről, ahol az ukránok történelmileg egységes közösségként éltek” – magyarázta az ukrán külügy.

Nyilvánvaló volt azonban, hogy nem csak „a baráti ukrán–lengyel kapcsolatokban nem érdekelt” erőket érintette érzékenyen Kuleba mondandója. A JP szerint Donald Tusk is bírálta az ukrán külügyminiszter szavait. A lengyel miniszterelnök kijelentette, hogy Ukrajna nem lesz az EU tagja országa beleegyezése nélkül, és ennek a beleegyezésnek a megszerzéséhez meg kell felelni a normáknak, beleértve a kulturális és politikai normákat is.

Ukrajnának – tette hozzá – „nem annyira a történelem eltemetése, mint inkább kapcsolatainknak e történelmi igazság alapján történő rendezése szempontjából kell igazolnia a lengyel elvárásokat”.

(hk/eurointegration.com.ua)