Der Spiegel: Lengyelország segíthetett megszökni az Északi Áramlat felrobbantójának

2024. szeptember 5., 11:50 , 1226. szám

A Der Spiegel azt állítja, hogy az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásának egyik ukrán állampolgárságú résztvevője Lengyelország támogatásával szökött meg a német hatóságok elől. A jelentés szerint a búvárt figyelmeztették, hogy elfogatóparancsot adtak ki ellene – írta a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata.

A Der Spiegel, a ZDF német tévécsatorna és a dán DR műsorszolgáltató vizsgálata szerint az ukrán állampolgár kétszer tartózkodott Németországban a szabotázs után – 2023 őszén és 2024 tavaszán. Június 21-én, néhány nappal azután, hogy az ukrán elhagyta Németországot, a német főügyész elrendelte a letartóztatását. Ugyanezen a napon megküldték Lengyelországnak az európai elfogatóparancsot.

Ha korábban adták volna ki az elfogatóparancsot, a német nyomozók már májusban őrizetbe vehették volna az ukránt Németországban. Akkor már tudni lehetett a szabotázsban való állítólagos részvételéről, de a német biztonsági szerveknek nem volt elfogatóparancsa.

A Der Spiegel a titkos­szolgálatokra hivatkozva azt írja, hogy a lengyel ügyészség kifejezte készségét az ukrán állampolgár azonnali őrizetbe vételére, de ez nem történt meg. Július elején a német fél csatornáin keresztül értesült arról, hogy Lengyelország nem kíván együttműködni ebben az ügyben.

Július 6-án a szabotázsban való részvétellel gyanúsított személy átlépte a lengyel–ukrán határt. A Der Spiegel értesülései szerint a férfit a varsói ukrán nagykövetség diplomata rendszámú gépkocsijával szállították Lengyelországból az ukrán határra.

Berlin meg van győződve arról, hogy Varsó figyelmeztette a keresett férfit. A Der Spiegel értesülései szerint a lengyel illetékesek nem is tervezték a búvár őrizetbe vételét, és néhányan „hősnek” nevezték őt.

Mint ismeretes, 2022 szeptemberének végén az Északi Áramlat és az Északi Áramlat–2 gázvezeték négy vezetékéből hármat megrongáltak. A svéd, dán és német vizsgálatok kimutatták, hogy a gázvezetékeket felrobbantották, de a tettesek azonosítása még folyamatban van. Oroszország nem vett részt a nyomozásban. Az ukrán kormányzat elutasítja a szabotázs szervezésében való részvételét.

(szcs/radiosvoboda.org)