Jár-e kártérítés a cselekvőképtelen személy tettéért?

2024. szeptember 8., 16:28 , 1226. szám

„Egy mentális zavarokkal küzdő tizenéves fiatalnak valamilyen rohama lehetett, tombolni kezdett az áruházban, amivel elég nagy kárt okozott nemcsak az áruház tulajdonában, hanem az ott-tartózkodó vásárlókéban is. Van rá lehetőség, hogy kártérítést kapjanak a károsultak? Mi van, ha a fiatal cselekvőképtelen?”

– Van lehetőség a kártérítésre. Amennyiben cselekvőképes volt a fiatal, úgy a bíróságon, polgári peres eljárás keretében követelhetnek tőle kártérítést.

A Polgári törvénykönyv (Цивільний кодекс України) értelmében a bíróság által cselekvőképtelennek nyilvánított személy által okozott anyagi kárért a gyámja vagy a felügyeletével megbízott intézmény (ez általában valamely lelki betegeket kezelő, ellátó egészségügyi intézmény szokott lenni) felel, hacsak nem bizonyítják, hogy a kár nem az ő mulasztásukból kifolyólag keletkezett.

Olyan esetekben, amikor a kárt okozó cselekvőképtelen személy gyámja elhalálozik, vagy nem rendelkezik a kár megtérítéséhez elégséges tulajdonnal, maga a károkozó viszont igen, a bíróság dönthet úgy is, hogy a kártételt részben vagy egészében a cselekvőképtelen tulajdonából kompenzálják.

Amennyiben a kárt olyan személy okozza, aki valamilyen pszichés betegség, elmebaj következtében nincs tudatában cselekedeteinek, a bíróság kártérítésre kötelezheti a károkozóval egy háztartásban élő munkaképes személyeket – például házastársát, szüleit, felnőtt gyermekeit –, ha bizonyítást nyer, hogy tudtak a károkozó állapotáról, de nem kezdeményezték a cselekvőképtelenné nyilvánítását és a gyámság alá helyezését.

hk