Ismét tűz volt a csernobili övezetben

2024. szeptember 11., 08:45 , 1227. szám

Napokig pusztítottak az erdőtüzek a csernobili övezetben, több száz hektár erdő és tőzegláp égett/izzott. A Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztérium szeptember 5-i jelentése szerint a tüzet sikerült lokalizálni, vagyis a lángok nem terjednek tovább. Az úgynevezett elidegenítési (tilalmi) övezetet irányító állami ügynökség jelentése szerint azonban így is 550 hektáron okozott kárt a tűz – közölte a BBC News Ukrajina.

A környezetvédelmi tárca arról biztosított, hogy a sugárzási háttér normális, és nem fenyegeti a kritikus infrastruktúra létesítményeit. Mindazok, akik részt vesznek a tűz oltásában, légzőkészülékben dolgoznak.

„A helyzet ellenőrzött. Folyamatosan figyeljük a helyszíni állapotokat, és ha szükséges, készek vagyunk gyorsan reagálni” – közölte a csernobili övezet vezetése.

A tűz a tilalmi övezet középpontjától délre, a Csernobili Atomerőműtől, Pripjatytól és Csernobiltól nyugatra ütött ki.

Jelenleg Kijev megye más részein – a Brovari és Vishorodi járásokban – is égnek tüzek. A száraz növényzet és a tőzeg kapott lángra. Egy nő életét vesztette.

A Kijev Megyei Katonai Közigazgatás még szeptember 3-án felhívta a megye lakóinak figyelmét, hogy a tűz, valamint a tőzeglápok izzása miatt a Brovari járásban füstösödés fordulhat elő. Ezért javasolták, hogy a lakosok ne tartózkodjanak sokáig a szabadban, és zárják az ablakokat.

A tilalmi övezetben szinte minden évben előfordulnak tüzek. 2020 tavaszán repülőgépeket is bevontak az oltásba. Akkor 3,5 ezer hektárnyi terület égett.

A kijevieket és az ország északi régióinak lakóit régóta töltik el félelemmel a csernobili zónában keletkezett tüzek. Az emberek sokszor úgy gondolják, hogy a füsttel radioaktív részecskék is terjedhetnek. Valójában a sugárzás terjedése, ha előfordul is, lokális marad. Az erdős területen keletkezett tüzek azonban valóban problémát jelentenek, de inkább ökológiai, mint sugárbiztonsági szempontból.

(pszv/bbc.com)