Kelemen Hunort indítja az RMDSZ a romániai államfőválasztáson

2024. szeptember 11., 08:32 , 1227. szám

Kelemen Hunor szövetségi elnököt indítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a november–decemberi romániai államfőválasztáson – döntött a szövetség belső „parlamentje”, a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) múlt pénteken Kolozsváron.

A döntéshozó testület ülésén Biró Rozália SZKT-elnök közölte: csütörtökön a területi elnökök, valamint a platformok konzultatív tanácsa is úgy döntött, hogy Kelemen Hunort javasolja államfőjelöltnek. A javaslatot az RMDSZ Nőszervezete és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is támogatta.

A felszólalók egyhangúlag azt mondták: a szövetségi elnök a legalkalmasabb arra, hogy a romániai magyarok hangját hallassa, a közösség elvárásairól, problémáiról, céljairól beszéljen az őszi romániai választási kampányban. Ő a legnépszerűbb és legmegbecsültebb romániai magyar politikus, aki meg tudja jeleníteni a romániai magyar közösség egységét – hangzott el.

Kelemen Hunor beszédében hangsúlyozta: nem kitüntetést, hanem feladatot és munkát kapott kollégáitól, melyet velük együtt fog elvégezni. Aláhúzta: fontos, hogy a romániai magyaroknak legyen államfőjelöltjük Romániában, mert ez az ő szülőföldjük is, rájuk is kihat, hogy mi történik az országban. És a magyar közösség sajátos problémáit csak magyar jelölt tudja megjeleníteni – mondta.

„Mi egy jobb, élhetőbb országot akarunk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a szövetség politikusai készek mindent megtenni ezért, amit politikailag lehetséges. A romániai magyarok tiszteletet és figyelmet kérnek, nemcsak magukért, gyerekeikért is, akik itt fognak élni, „jogokat kérnek, nem csak kötelességeket” – mondta.

Romániában november 24-én rendezik az elnökválasztást, s amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a névjegyzékben szereplő választók több mint felének támogatását, december 8-án második fordulót tartanak a két legjobb eredményt elért elnökjelölt részvételével.

A kettő között, december 1-jén tartják a parlamenti választásokat, amikor a kétkamarás parlament összetételéről döntenek a szavazópolgárok.

(MTI/Kárpátalja)