Ramstein 24: Újabb felajánlások Ukrajnának

2024. szeptember 11., 12:35 , 1227. szám

Szeptember 6-án került sor a németországi ramsteini légibázison az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport soron következő ülésére – közölte a Jevropejszka Pravda (JP).

Az immár a 24. „Ramstein formátumú” találkozót megnyitva Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter üdvözölte a megbeszélésen részt vevő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és bejelentette, hogy az Egyesült Államok új, 250 millió dolláros katonai segélycsomagot ad át az Ukrán Fegyveres Erőknek.

A Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata szerint Zelenszkij beszédében egyebek mellett kijelentette, hogy Ukrajna hálás szövetségeseinek, de megjegyezte, hogy többre van szükség az orosz megszállók kiűzéséhez. Mint fogalmazott, az ukrán hadsereg „minimális fegyverzettel” harcol.

A találkozón ismét szóba került, hogy engedélyezzék Ukrajna számára az orosz területek elleni mélységi csapásmérést az amerikai fegyverekkel. A JP szerint Austin a németországi találkozót követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, hogy önmagában semmilyen eszköz, így a nagy hatótávolságú rakéták sem döntőek az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázióban.

„Ukrajnának megvannak a maga meglehetősen hatékony eszközei az ATACMS vagy akár a Storm Shadow hatótávolságán túli célpontok megsemmisítésére” – emlékeztetett az amerikai védelmi tárca irányítója, példaként a drónokat említve.

Korábban a Pentagon jelezte, hogy az ATACMS rakéták száma korlátozott.

„Ez nem az az erőforrás, amelyből felesleg van” – hangsúlyozta Sabrina Singh, a Pentagon helyettes szóvivője.

Megjegyezte azt is, hogy az Egyesült Államok mindig felméri az eszkaláció kockázatait, ezért ez (a döntés a mélységi csapásmérés engedélyezéséről – a szerk.) „e tényezők kombinációja”.

Az Egyesült Államokon kívül számos nyugati ország jelentett be újabb Ukrajnának szánt katonai támogatásokat a ramsteini találkozóhoz kapcsolódóan.

Volodimir Zelenszkij elnök a ramsteini megbeszélést követően tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral. Az Elnöki Hivatal weboldalán közölt beszámoló szerint Zelenszkij tájékoztatta a kancellárt a fronton kialakult helyzetről és az Ukrajna városaira és kritikus infrastruktúrájára mért orosz csapások következményeiről.

Az államfő köszönetet mondott Scholznak a Németország által nyújtott segítségért. Külön méltatta, hogy a német kormány újabb légvédelmi rendszereket rendelt meg az Ukrán Fegyveres Erők megerősítésére, valamint, hogy a Ramstein formátumú találkozón bejelentette további Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek és Leopard 1A5 harckocsik átadását Ukrajnának.

A vezetők szót ejtettek még a kétoldalú biztonsági egyezmény végrehajtásáról, az együttműködés bővítéséről a védelmi szektorban, ezen belül is kiemelten a közös fegyvergyártásról, valamint a második békecsúcs előkészítéséről.

Volodimir Zelenszkij még aznap Olaszországba utazott, ahol részt vett egy gazdasági fórumon, valamint találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel.

Olaszország soha nem fog meginogni Ukrajna támogatásában, és a háború jelenlegi patthelyzete azt jelzi, hogy a Nyugat válasza Oroszország teljes körű Ukrajna elleni inváziójára helyes volt – jelentette ki az olasz kormányfő a szombati találkozó után, amelyről a DW számolt be.

(ntk/eurointegration.com.ua/president.gov.ua/radiosvoboda.org/dw.com)