Sztefanisina: Nem csak Magyarországgal lehetnek problémák az EU-ba vezető úton

2024. szeptember 11., 13:02 , 1227. szám

Olha Sztefanisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal az Igazságügyi Minisztériumot is irányítja immár Denisz Smihal átalakított kormányában, a Jevropejszka Pravdának adott szeptember 6-i interjújában arról beszélt, milyen akadályokba ütközhet Ukrajna az Európai Unióba vezető úton.

Mint fogalmazott, „100%, hogy merülnek fel bonyodalmak”, méghozzá folyamatosan és rendszeresen, hiszen ez „az EU normális működése”.

„Tisztában vagyunk vele, hogy szinte negyedévente szükségünk lesz a 27 EU-tag egységére egyik vagy másik lépéshez csatlakozási tárgyalásaink során. Nem mindig a vezetők szintjén, néha miniszteri vagy nagyköveti szinten, ami a klaszterek megnyitását, jelentések jóváhagyását, bizonyos fejezetek lezárását vagy a következő szakaszba való átmenetet illeti. Ez válik a normalitássá számunkra” – mondta el Sztefanisina.

Szerinte Volodimir Zelenszkij elnök éppen ezért adta feladatul az erős kapcsolatok kiépítését a szomszédos országokkal.

Hozzátette: az említett nehézségek nem csak Magyarország álláspontját érintik.

„Mert amikor konszenzust igénylő döntésekről van szó, néha azt tapasztaljuk, hogy a barátaink köre szélesebb, mint amire számítottunk, és a szkeptikusok köre is szélesebb, mint vártuk. S mivel ez válik a normalitássá számunkra, edzenünk kell azt a képességünket, hogy ne csalódjunk” – jelezte Sztefanisina.

Mint fogalmazott, a gyakorlat azt mutatja, hogy „partnereink érdekei előbbre valók lehetnek, mint a barátság”.

(hk/eurointegration.com.ua)