Csökkent a Lengyelországban foglalkoztatott ukránok száma

2024. szeptember 14., 15:28

Lengyelországban tavalyhoz képest csökkent a foglalkoztatott ukránok száma. A lengyel statisztikai főosztály adatait a Jevropejszka Pravda ismertette az Interia nyomán szeptember 12-én, csütörtökön.

A statisztikai hivatal közzétette a Lengyelországban dolgozó külföldiek számára vonatkozó információkat a 2024. márciusi állapot szerint. Az adatokból kitűnik, hogy a dolgozó külföldiek többsége ukrán állampolgársággal rendelkezett. Márciusban összesen 690 100 ukrán dolgozott Lengyelországban. Az Eurostat adatai szerint 2024 márciusában Lengyelország 950 965 ukránnak biztosított ideiglenes védelmet.

Ugyanakkor a statisztikusok szerint 2023 márciusában 720 000 foglalkoztatott ukránt tartottak nyilván Lengyelországban. Vagyis egy év alatt hozzávetőleg 30 ezerrel csökkent az ukrán munkavállalók száma az országban. Ennek több oka is lehet, például távoztak az ukránok Lengyelországból, változott a szerződés típusa, amelynek alapján foglalkoztatták őket, esetleg úgy döntöttek, hogy illegálisan dolgoznak az országban.

Az ukrán munkavállalók leggyakrabban nagyvárosokban tudnak elhelyezkedni, olyan ágazatokban, mint az építőipar, az ipar vagy a szállítás és logisztika. A legtöbb külföldi (nemcsak az ukrajnaiak) a varsói fővárosi régióban dolgozott, a legkevesebb pedig a Świętokrzyskie vajdaságban.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)