Honnan tudható, mennyi az elévülési idő?

2024. szeptember 15., 15:28 , 1227. szám

„Melyik törvényben találom meg az elévülési időket? Elsősorban az építkezéssel, ingatlanokkal kapcsolatos határidők érdekelnek.”

– Nem létezik olyan speciális cikkelye vagy fejezete az ukrajnai jogszabályoknak, amely felsorolna valamennyi elévülési időt.

Az elévülési idő alkalmazásáról a polgári jogban részletesen foglalkoztunk lapunk 1221. számában, így itt most csak emlékeztetni szeretnék, hogy a Polgári törvénykönyv (Цивільний кодекс України – a továbbiakban: Ptk.) 257. cikkelye értelmében a polgári jogi általános elévülési idő három év. A nemzetközi jogban hosszabb általános elévülési időivel is találkozhatunk. Az Ukrajna által szintén ratifikált, az áruk nemzetközi adásvételével kapcsolatos ENSZ-egyezmény például négyéves elévülési időt ír elő.

A jogalkotó bizonyos esetekre, adott kérdésekben speciális elévülési időt állapíthat meg, az általános elévülési időnél rövidebbet vagy hosszabbat. Lehet az elévülési idő egy hónap, de akár harminc év is. Ezeket a speciális eseteket rendszerint a Ptk. és más törvények megfelelő cikkelyei tartalmazzák.

A Ptk. 259. cikkelye szerint a törvényben megállapított elévülési idő a felek megegyezésével meghosszabbítható, de nem rövidíthető. A gyakorlatban vannak olyan bankokkal kötött hitelszerződések, ahol az elévülési idő 49 év.

Léteznek azután elévülési idő nélküli követelések. Ilyenek a személyes nem tulajdoni jogok megsértéséből adódó esetek (például a gyermekláthatási jog sérülése miatt beadott kereset); a betétesek ügyei a bankokkal (pénzintézetekkel) betéteik kiadásával kapcsolatban; a rokkantság, egyéb egészségkárosodás vagy halál okozta kárért járó kárpótlás stb.

Következzenek most az elévülési idők néhány, az ingatlanberuházással, építkezéssel összefüggő esetben, a teljesség igénye nélkül:

1. az ajándékozási szerződés felbontása ellen egy évig lehet fellebbezni (lásd a Ptk. 728. cikkelyét!);

2. alvállalkozói kivitelezési szerződéssel kapcsolatban:

– nem konstrukciós hibák felfedezése esetén

a) 1 év a munka megrendelő általi átvételétől számítva, a munka átvételének szokásos eljárása során észlelt hibák esetén;

b) a munka megrendelő általi átvételétől számított 2 év, amennyiben a hibák a munka átvételének szokásos eljárásával nem voltak észlelhetők (Gazdálkodási törvénykönyv (Господарський кодекс України – a továbbiakban: Gtk.) 322. cikkely, 3. pont, 2. bekezdés)

– konstrukciós hibák felfedezése esetén

a) 3 év a munka megrendelő általi átvételétől számítva, a munka átvételének szokásos eljárása során észlelt hibák esetén

b) a munka megrendelő általi átvételétől számított 10 év, amennyiben a hibák a munka átvételének szokásos módjával nem voltak észlelhetők (Gtk. 322. cikkely, 3. pont, 3. bekezdés)

– olyan károk megtérítése iránti kereset esetén, amelyeket a megrendelőnek okozott az alvállalkozó jogellenes, az épület állagának romlásához, balesethez vezető tevékenysége – 30 év a munka megrendelő általi átvételétől számítva (Gtk. 322. cikkely, 3. pont, 4. bekezdés);

3. alvállalkozói szerződés tervezési és kutatási munkákra:

a) a megépült objektum átvételétől számított 10 év olyan károk megtérítése esetén, amelyeket a megrendelőnek a terv hibái okoztak

b) a megépült objektum átvételétől számított 30 év olyan károk megtérítése iránti kereset esetén, amelyeket az alvállalkozó jogellenes tevékenysége okozott, ami állagromláshoz, balesethez vagy omláshoz vezetett (Gtk. 324. cikkely, 5. rész);

4. büntetés (bírság, büntetőkamat) felszámításánál – 1 év (Ptk. 258. cikkely, 2. pont, 1)-es alpont);

5. a vásárolt áru (termék) hibáinak felfedezésekor:

a) 1 év a garanciaidőn belüli hibák észlelésének időpontjától számítva (Ptk. 681. cikkely)

b) 6 hónap attól a naptól számítva, hogy a vevő a rendnek megfelelően megállapította a neki leszállított áru hibáit (Gtk. 269. cikkely, 8. pont);

6. fellebbezés az adminisztratív (közigazgatási) bíróságon a jogkör gyakorlójának határozata ellen, amely alapján egy bizonyos összeg levonását követelhetik: 1 hónap.

hk