Munkaerőpiac: Nő a mérnökök iránti kereslet

2024. szeptember 15., 18:34 , 1227. szám

A munkaerőpiaci tendenciák a mérnökök és a technikumi végzettséggel rendelkező szakmunkások iránti kereslet növekedését mutatják – derül ki a Kijevi Közgazdasági Iskola idén tavasszal készült tanulmányából, amelyet az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja ismertetett az Oktatási és Tudományos Minisztériumra való hivatkozással.

A vizsgálatból kitűnik, hogy jelenleg a mérnökök iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet. A számítástechnikai mérnökök és a villamosmérnökök a legkeresettebb szakemberek. Az elektronikai, automatizálási szakemberek, a gépész- és vegyészmérnökök iránt is nagy a kereslet.

Ugyancsak keresettek a lakatosok, villanyszerelők, kazánke­zelők és -technikusok. A legnagyobb hiány ezekből a szakemberekből Kijevben, valamint Lemberg és Dnyipropetrovszk megyékben tapasztalható.

A cégek érdekeltek a szakmai gyakorlatok, az oktatási programok közös fejlesztésében és a vendégelőadók meghívásában. A vállalkozásokat leginkább a magiszteri képzésben részt vevők érdeklik, de az ilyen együttműködések fő akadályai továbbra is az oktatás alacsony színvonala és a bürokrácia.

A vállalkozások részéről ugyancsak igény van a duális képzési programok számának növelésére a szak- és a műszaki oktatási intézményekben.

(szcs/life.pravda.com.ua)