Vaskó Ági: Maglódi szívvel

2024. szeptember 15., 13:09 , 1227. szám

Várossá nőtt kicsiny falum,

vállad már Pestet éri,

Kopaszhegyed ősi földjét

áruházlánc dicséri.

 

Délkeleten földsáladat

Gyömrővel lefejtetted,

új házakban, új emberek

embermagot vetettek.

 

Völgy-öledben nyugaton

Ecser ringatta álmát,

most karcsú híd glóriáz

M0-s autópályát.

 

Ófalunak forrásvize

szomjas patakot csókol,

partja mellett sok kicsi ház

múltat ölelve bókol.

 

Árnyat adó lombok alatt

emlékmű áll fából:

Petőfi Sándor szülei.

Büszkeséget varázsol.

 

A jelképpé vált „Harangláb”

régmúltad öröksége,

lám új ruhába öltözött,

s lett, „Luther-lépcsőd” éke.

 

„Erős torony az Úr neve”,

három harangod zengi,

csengő hangjuk imára hív,

a remény körüllengi.

 

Várossá nőt kicsiny falum,

ragyogjon tiszta fényed,

boldog vagyok, hogy itt születtem,

boldog, hogy itt élek.

 

 

 

Talán nincs is olyan költő, aki legalább egy versében ne örökítette volna meg a szülőhelyét vagy a települést, ahol él. Jómagam is írtam már Beregszászról és Budapestről, de Százhalombattáról és Szentendréről is.

Maglódon született és él Vaskó Ági, de ezzel nem mondok újat, hiszen mindez kiderül a vers címéből. Én egyszer jártam a Pest vármegyében található településen, tehát a vers nekem is sok új információval szolgál. Vaskó Ágit kevés kárpátaljai olvasó ismerheti. A verseit szívhajtásoknak nevezi. Micsoda felüdülés a sok lélekvirág, léleksóhaj, lélekhajtás és megannyi lelketlen elnevezés után! Személyesen ismerem, de nem annyira jól, ezért az internet adattárházához kellett fordulnom, hogy néhány fontosabb információt megoszthassak a tisztelt olvasókkal. Eddig öt önálló kötete jelent meg, de műveit számos antológiában, internetes és egyéb irodalmi folyóiratban olvashatják. 2023-tól a Gondola Kulturális Magazin szerkesztője. 2012. augusztus 20-án a Maglódi Önkormányzat Domján Edit-díjjal jutalmazta. Több versét megzenésítették, néhányat még szerbre is lefordítottak.

A következő sorokat az m-alma.hu oldalon találtam róla: „A költőnő gyermekkora óta versben fogalmazza meg gondolatait, érzelmeit, és elmondhatjuk, hogy már gyermekként »publikált«, hisz verseit el merte küldeni Miska bácsi levelesládájába, ahonnan Padisák Mihály versben válaszolt neki. Ilyen indulás mellett nem meglepő, hogy családja és világi foglalkozása mellett sem hagyta abba az írást, számos alkotói körhöz csatlakozott. Ma már sok fórumon olvashatjuk Ági írásait.”

Igen, a jó Miska bácsi... Valamikor én is írtam neki levelet, no nem versben fogalmazva, de ez most nem ide tartozik. Rövid ismertetőmet azzal zárom, hogy ajánlom figyelmükbe Vaskó Ági költészetét!

          Lengyel János