Egészségnap Gáton

2024. szeptember 16., 15:28 , 1228. szám

Szeptember 14-én az idén alakult Forever Young civil szervezet egészségnapot tartott Gáton, a helyi kultúrház területén. A gáti lakosság támogatását és a község fejlődését célul kitűző szervezet igyekszik fókuszba helyezni a fiatalokat kézművesegyletet fenntartva, emellett időseket támogatnak ‒ heti rendszerességgel ‒ alapélelmiszerrel. Nemrég a falu roma táborában kenyérosztás vette kezdetét „500 kenyér” címszó alatt.

Az új kezdeményezésként útjára induló egészségnap során a községbeliek olyan vizsgálatokon vehettek részt, mint vércukorszint-, vérnyomás- és szaturációmérés. Emellett a mobil optikai busz szolgáltatásai által teljes körű szemvizsgálatra, komputeres szemdiagnosztikára, dioptria-ellenőrzésre is volt lehetőség. A vizsgálatokon és konzultációkon túl gyógyszereket is kaphattak a nyugdíjasok és a rászorulók.

Heé Arnold, a civil szervezet elnöke, kistérségi képviselő a kezdeményezés kapcsán hetilapunknak adott nyilatkozatában elmondta: „Miután elkezdtük tevékenységünket az idősek körében, többen jelezték, hogy gyógyszerekre is szükségük lenne. Mivel kapcsolatban állunk a német Humanitar 21 szervezettel is, őket kerestem meg ezzel kapcsolatban. Pozitív visszajelzést kaptam, így ők a mérésekhez szükséges eszközöket biztosítják számunkra, illetve segédkeztek a gyógyszerek beszerzésében is. Emellett felkerestem a mobil optikai busz működtetőit, akik szintén örömmel fogadták a meghívást. Ennek köszönhetően a többi vizsgálaton kívül ingyenes szemvizsgálatra is van a lehetőség. Mi ezzel is próbáljuk a mindennapokat könnyebbé tenni az idősebb generáció számára. A ma fel nem használt gyógyszereket átadjuk a községi családorvosi rendelő részére, valamint reméljük, hogy lehetőségeinkhez mérten a jövőben is lesz alkalmunk az egészségnap folytatására. Szeretném hálámat kifejezni mindenkinek, aki segédkezett a program megvalósításában. Dr. Dzerin Volodimir, a Beregszászi Alapellátási Központ főorvosa bár elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az eseményen, de minden téren segítette az első egészségnap megvalósítását. Emellett a családorvosoknak és helyi nővéreknek is hálával tartozom.”

Dr. Gaál Géza, a Beregszászi Alapellátási Központ orvosigazgatója is részt vett az első gáti egészségnapon. Kérdéseinkre válaszolva elmondta: „Nagyon fontosnak tartom ezeket a szűréseket, hiszen ha a krónikus betegségeket időben diagnosztizáljuk, majd kezeljük, sokkal könnyebb őket gyógyítani. Ezek a találkozások azért is hasznosak, mert az érdeklődők megérkezve látják, hogy több lehetőség áll rendelkezésükre egy helyen. Kiemelném még, hogy a napjainkban is érezhető időjárás-változás kapcsán a krónikus betegekre jobban oda kell figyelni. A forró nyár utáni drasztikus hőmérséklet-csökkenés miatt az érrendszer kihívásnak van kitéve. Főként az idősek körében, akiknek az érrendszerük már nem olyan elasztikus. Ezek a változások előidézhetnek olyan betegségeket, mint a stroke, agyvérzés, infarktus. Emiatt is fontos odafigyelni a vérnyomásra, a vércukorszintre. Ezek a számok és mérések segítenek felmérni, hogy milyen állapotban van a beteg. Hangsúlyoznám, hogy a megelőzés életeket menthet.”

Tóth Győző, a KárpátHáz civil szervezet vezetője, kistérségi képviselő is ellátogatott a rendezvényre. „Szerintem, ami Gáton zajlik az elmúlt időszakban, az megsüvegelendő. Látok igazán tenni akaró fiatalokat, odaadó embereket. Aki figyelemmel kíséri ezt a tevékenységet, láthatja, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenkivel foglalkoznak, tesznek értük. Követendő példát látunk ennek a civil szervezetnek az életében, melyhez sok sikert kívánok” – fogalmazott a képviselő. 

LI