Megszűnhetnek az iskolai aranyérmek

2024. szeptember 19., 16:31 , 1228. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsának Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottsága az iskolai arany- és ezüstérmek adományozásának eltörlését javasolta – jelentette a DW szeptember 11-én Natalija Pipa képviselőre (Hang frakció), a bizottság titkárára hivatkozva.

„Az elmúlt években nőtt nálunk az érmek száma, de ezzel párhuzamosan [mélyültek] az oktatási szakadékok is, csökkent az iskolát végzettek tudásszintje a koronavírus és a nagy háború idején. [...] Ez az anakronizmus (az iskolai érmek – a szerk.) csak a posztszovjet országokban létezik” – írta a parlamenti képviselő a Facebook közösségi oldalon.

Véleménye szerint egy ilyen döntéssel pénzt takaríthatna meg az állam az érmék gyártásán, miközben az iskolák saját kitüntetéseikkel ismerhetnék el a kiváló tanulók teljesítményét.

Szerhij Horbacsov ukrán oktatási ombudsman szerint 2023-ban az állam 1,8 millió hrivnyát költött 21 300 érem (16 700 arany- és 4 600 ezüstérem) vásárlására, 2022-ben pedig 1,77 millió hrivnyát költött 20,6 ezer éremre (15 900 arany- és 4 700 ezüstéremre).

Az érem jelenleg nem jelent előnyt a végzősöknek a felsőoktatási felvételinél, csak a szakképző (műszaki szakképzési) intézménybe való felvételkor veszik figyelembe.

„Ez erkölcsi ösztönzőként szolgál a számukra. Ugyanakkor egyes szülők számára az érem nyilvános »önigazolás« a gyermek sikerén keresztül, egyes vezetők, oktatási főosztályok számára is »önigazolás« és tekintélyt kölcsönöz az iskolának, valahogy úgy, hogy »minél több az érem, annál magasabb az elismerés«, akárcsak a szovjet időkben. Sajnos később a ZNO/NMT eredményei nem mindig támasztják alá, hogy az érem megérdemelt volt” – jegyezte meg Horbacsov még januárban.

(zzz/dw.com)