Oktatási ombudsman: Jogellenes az iskolai egyenruha

2024. szeptember 20., 14:42 , 1228. szám

Az Oktatási Ombudsman Szolgálata szerint a tanulók ruházatának ellenőrzésére irányuló intézkedések szükségtelenek és jogellenesek – közölte az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

Az ombudsman szolgálata azután foglalt állást e témában a Facebook közösségi oldalon, hogy a szülők jelezték, a diákokat iskolai egyenruha vagy bizonyos öltözék, például „fehér felsőrész, fekete alsórész” viselésére kényszerítik. A szülők beszámoltak a szolgálatnak a pedagógusok vagy az iskolai adminisztráció „razziáiról”, amelyek után gyerekeket megjelenésük miatt felmentettek az óralátogatás alól.

„A háború, a légitámadások, a szinte mindennapi költözés az óvóhelyre, a több órás áramkimaradások az iskolában és otthon befolyásolják a gyerekek pszichés állapotát. A tanárok egy része pedig ahelyett, hogy biztosítaná az oktatási folyamatot és gondoskodna a gyermekek biztonságáról, törvénysértő ellenőrzéseket végez és »razziázik« a diákok megjelenése miatt. Nyomást gyakorolnak a gyerekekre, rendszeresen megjegyzésekkel zaklatják őket, és ezenkívül megfosztják a gyermekeket az oktatáshoz való joguktól, amelyet úgyis nehéz gyakorolni a felsorolt körülmények között” – áll a közleményben.

Az ombudsmani szolgálat hangsúlyozza, hogy az iskolai ruházatot a gyermek és/vagy szülei szabadon választhatják meg. Az ilyen ruházatra vonatkozó egyetlen ajánlás a takarosság, az évszaknak való megfelelés, a kényelem, többek közt az óvóhelyen való tartózkodáshoz. Az iskolai ruházat stílusára, színére vagy egyéb tulajdonságaira vonatkozó követelmények megengedhetetlenek és törvényellenesek – állítják.

Ezenkívül az iskolai egyenruha hiánya vagy a nem megfelelő ruházat miatti eltiltás az iskolalátogatástól sérti a gyermekek oktatáshoz való jogát. A diák hazaküldése pedig, hogy átöltözzék, a gyermek életét és egészségét veszélyeztetheti.

„Hiszen az iskola helyett bárhol lehet a gyerek, és légiriadó esetén, tanulmányi időben, nem lesz az óvóhelyen, pedagógus felügyelete alatt. A tanuló életéért és egészségéért ebben az időben az az ember felel, aki ezt a jogsértő cselekményt elkövette” – hangoztatták az oktatási ombudsman szolgálatánál.

A szolgálat hangsúlyozza, hogy sem a tanintézmény alapszabálya, sem az iskolai egyenruhákra vonatkozó előírások nem írhatják felül a törvényt.

„Semmilyen hatósági dokumentum nem írja elő az iskolai egyenruha kötelező viselését. Ezért ez az alapszabályokban megfogalmazott előírás jogellenes. A kötelező iskolai egyenruhára vonatkozó rendelkezés pedig, amely egyes iskolákban létezik, törvénytelen dokumentum, amelynek nincs jogi hatálya” – hangsúlyozza a közlemény.

(zzz/life.pravda.com.ua)