ENSZ: Nincs elég pénz az ukránok megsegítésére ezen a télen

2024. szeptember 27., 10:34

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nem rendelkezik a szükséges forrásokkal az ukránok megsegítésére ezen a télen, miközben az ország energiahiánytól szenved – jelentette ki Karolina Lindholm Billing, az ENSZ Menekültügyi Ügynökségének (UNHCR) ukrajnai képviselője, akit a korrespondent.net idézett szeptember 27-én, pénteken.

„A miénkhez hasonló szervezetek finanszírozási szintje túl alacsony az évnek ehhez a szakaszához képest” – magyarázta az illetékes.

Tájékoztatása szerint az UNHCR jelenleg csak a több millió ukrán – lakóhelyét elhagyni kényszerült személy vagy háborús károsult – megsegítéséhez szükséges pénzeszközök 47%-ával rendelkezik.

„Tavaly ebben az időben ezt a programot 70%-ban finanszírozták” – jelezte Billing.

Hozzátette: jelenleg mintegy 3,6 millió a belső menekültek száma Ukrajnában, de az infrastruktúra ágyúzása és az orosz csapatok aktivitása miatt még több ember kénytelen elhagyni lakóhelyét, így nő a segítségre szorulók száma.

„Például augusztus 1. óta csaknem 99 000 ember evakuált vagy hagyta el Donyeck megye fronthoz közeli falvait” – mutatott rá.

(korrespondent.net/Kárpátalja)