Ukrajnában drágul a villamos energia a vállalkozók számára

2024. szeptember 28., 10:34

Emelkednek a vállalkozások villamosenergia-díjai ősszel Ukrajnában – jelentette a korrespondent.net az Energetikai és Közműszektor Állami Szabályozásáért Felelős Nemzeti Bizottságra (NKREKP) hivatkozva szeptember 27-én, pénteken.

Mint írják, a szabályozó október 1-jén tárgyalja a másnapi piac, a napon belüli piac és a kiegyenlítő piac limitárainak felülvizsgálatáról szóló határozattervezetet.

„A limitárak felülvizsgálatára azért van szükség, hogy biztosítani lehessen az európai országokból származó villamos energia kereskedelmi behozatalának feltételeit annak érdekében, hogy az őszi-téli időszakban a villamosenergia-rendszert ért orosz terrortámadások során esetlegesen fellépő áramhiányt fedezze” – áll a közleményben.

A döntés célja az energiarendszer kiegyensúlyozása és a stabil villamosenergia-ellátás biztosítása a fogyasztók minden kategóriája számára.

„Ez semmilyen módon nem fogja befolyásolni a lakossági áram fix árszintjét” – biztosított ugyanakkor a szabályozó.

Mint ismeretes, 2024. június 1-től a miniszteri kabinet jelentősen, 4,32 hr/kWh-ra emelte a lakossági áramdíjat. Ezzel egy időben a vállalkozások számára is megemelték a villamos energia limitárait.

(korrespondent.net/Kárpátalja)