Zelenszkij találkozott Trumppal

2024. szeptember 28., 08:13

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Donald Trumppal, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjével folytatott megbeszélésen előterjesztette „győzelmi tervét”, beszámolt a fronton kialakult helyzetről – írta a Jevropejszka Pravda pénteken este az államfő sajtószolgálatára hivatkozva.

Tájékoztatásuk szerint Zelenszkij beszélt Trumpnak a fronton kialakult helyzetről, a Kurszki területen folyó hadművelet menetéről és céljairól, az ukrán innovációkról az orosz terror elleni harcban, valamint az orosz hadsereg aránytalanul magas veszteségeiről.

A találkozón részletesen foglalkoztak az általános ukrajnai helyzettel, a háborúnak a lakosságra és a gazdaságra gyakorolt hatásaival.

A megbeszélésen külön figyelmet fordítottak a városok és a polgári infrastruktúra folyamatos bombázására az Oroszországi Föderáció által, valamint az amerikai Patriot légvédelmi rendszerek szerepére az emberek életének védelmében.

Zelenszkij azt is hangsúlyozta, el kell zárni minden csatornát, amelyen keresztül az agresszor állam pénzhez juthat a háborúhoz az olaj- és gázeladásokból, valamint nyugati alkatrészeket szerezhet be az orosz rakétákhoz.

A találkozó után Trump kijelentette, hogy „igazságos” békét szeretne Ukrajna számára, de elzárkózott attól, hogy pontosítsa, milyen megállapodást tartana igazságosnak az Oroszország és Ukrajna közötti háború befejezésére.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)