KMVSZ – háborús helyzetben

Komoly kihívásokkal szembesülnek a vállalkozók

2024. szeptember 29., 10:34 , 1229. szám

Egy kisebbségben élő nemzetrész fennmaradása szempontjából nagyon fontos, hogy kivívja, megőrizze nemzetiségi, nyelvi, oktatási jogait, kultúráját, anyanyelvű oktatási rendszerét s erős vállalkozói réteggel is rendelkezzen, hogy minél többek számára váljon elérhetővé a szülőföldön való boldogulás. Mindezekhez pedig megfelelő érdekvédelmi szervezetek szükségeltetnek. Ezek egyike a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ).

A szövetség1997-ben alakult meg, abból a célból, hogy képviselje a kárpátaljai magyar vállalkozók gazdasági és szociális érdekeit, továbbá fellendítse nemzetrészünk gazdasági életét, s ennek sajátosságait figyelembe véve integrálja be azt Ukrajna gazdaságába. Feladatai közé sorolta többek között a munkahelyteremtést, a szakemberképzést, a szakmai konferenciák megszervezését, a vállalkozók munkájához szükséges modern technológia beszerzését, információs központ létrehozását, a szövetséghez tartozó vállalkozók által megtermelt termékek értékesítésének az elősegítését, s mindemellett gazdasági kapcsolatokat kívánt létrehozni hozzá hasonló bel- és külföldi szervezetekkel. De milyen helyzetben van ma a szervezet, és milyen helyzetbe kerültek a kárpátaljai magyar vállalkozók? Kérdéseimre Virág László, a KMVSZ elnöke válaszol.

– Hány vállalkozót fog össze most a szervezet? Az utóbbi években nő, csökken vagy nem változik a taglétszám?

– A taglétszám jelenleg 2 600 főt tesz ki, 2022 óta stagnál.

– Milyen arányban képviseltetik magukat a kis- és középvállalkozók? Milyen profilú vállalkozásokat üzemeltetnek a legtöbben, és milyen támogatásokban részesíti őket a szövetség?

– A tagság 80 százaléka kis- és középvállalkozó. A legtöbben mezőgazdasági vállalkozók. A KMVSZ éveken keresztül vetőmaggal, műtrágyával támogatta őket.

– Milyen problémákat okoz a vállalkozóknak a háború?

– A háborús helyzet komoly problémák, kihívások elé állította őket. Az egyik legkomolyabb gondot az jelenti, hogy nincs kit alkalmazniuk, mivel nagyon megcsappant a helyi lakosság száma.

– Voltak, akik „lehúzták a redőnyt”?

– Nem tudhatjuk, hogy vannak-e, akik bezárták a vállalkozásukat.

– Milyen támogatást nyújtanak jelenleg a tagjaik közé tartozó vállalkozóknak?

– A KMVSZ magyarországi technológiával próbatermelést végzett kukorica-vetőmagból. Igaz, nem nagy mennyiségben, de eredményesen.

– Milyen munkát fejt ki a támogatáson kívül a szövetség?

– A KMVSZ vezetősége részt vett a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencián Jászberényben, megújítottuk az együttműködési szerződésünket a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével. Rendszeresen részt veszünk partnerszervezeteink rendezvényein. Tagja vagyunk a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának, valamint a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának.           

Lajos Mihály